Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе разговори във вторник

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе разговори във вторник
Коментари Харесай

Блънкен се срещна с нигерийския президент, ето какво си казаха

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организира диалози във вторник и сряда в Нигерия, най-голямата страна по население и стопанска система в Субсахарска Африка. Посещението му на континента идва на фона на опасения за стабилността в Сахел в Западна Африка след няколко преврата в Мали, Буркина Фасо, Гвинея и Нигер от 2020 година насам, оповестява дипломатическият сътрудник на Voice of America (VOA) , Синди Сейн.

Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с нигерийския президент Бола Тинубу във вторник и похвали лидерския му метод, само че сподели, че не е загадка, че има провокации, които би трябвало да бъдат преодолени, с цел да се отключи цялостният капацитет на демокрацията в Африка. 

„ Справянето с корупцията , улеснението на задграничните компании да репатрират капитал – всичко това ще докара в промяна и ще притегли директни вложения. Знам, че президентът Тинубу е фокусиран върху тези провокации и ние също по този начин приветстваме неговите доста смели стопански промени за уеднаквяване на валутата и дотациите за гориво ”, сподели Блинкен.  

„ Обсъдихме и провокациите пред демокрацията и сигурността в Западна Африка. Ние високо оценяваме водачеството на Нигерия в ECOWAS, с цел да се опитаме да преминем към връщане на конституционния ред и демокрацията в Нигер, откакто те бяха нарушени ”, добавя още той. 

Блинкен пътува до Нигерия от Кот д'Ивоар, където се срещна с президента Аласан Уатара и разиска провокациите пред районната сигурност.  

Блинкен сподели, че това е третото му пътешестване до Нигерия като върховен посланик на Съединени американски щати, в това число виртуално посещаване през първите дни на пандемията от COVID-19. 

Дипломатическият ангажимент на администрацията на Байдън към Африка е незабравим, разяснява специалист пред VOA. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР