Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не изключва възможността за

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не изключва възможността за
Коментари Харесай

Блинкен допусна възможността за среща между Байдън и Путин

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен не изключва опцията за възобновяване на американско-руските връзки и за среща сред президентите Владимир Путин и Джо Байдън.

" Никога не казвай в никакъв случай. В последна сметка всички, като стартираме от украинците, желаят обективен и дълготраен мир. Нека забележим дали в миналото ще стигнем до миг, в който това е допустимо ", съобщи ръководителят на американската дипломация, отговаряйки в намерено онлайн изявление за списание The Atlantic на въпроса дали е допустимо действително възобновяване на връзките на Съединени американски щати с Русия и нова среща на четири очи сред Путин и Байдън.

В същото време Блинкен твърди, че не става въпрос за нова студена война в света.

" Не мисля, че се намираме в нова студена война. Но се намираме в нова епоха, тъй като, както виждаме, ерата след Студената война е завършила. И в този момент се намираме в интервал на интензивна конкуренция, с цел да дадем форма на това, което следва. Състезание, което включва Русия и Китай под разнообразни форми ", съобщи държавният секретар.

" Нашата вяра е, че ние [САЩ] можем да бъдем тези, които значително ще оформят образа на тази нова епоха ", означи Блинкен.

В неговата версия Съединени американски щати не се стремят да скапват връзките с Русия. " Всъщност, когато президентът Байдън встъпи в служба, ние се опитвахме да разберем дали Русия е заинтригувана да поддържа по-стабилни, предсказуеми връзки със Съединени американски щати. Спомняте ли си: президентът Байдън и президентът Путин се срещнаха в Женева [през юни 2021 г.]? Цялото желание беше да се ревизира това съмнение. За страдание, даже не за жалост, а в толкоз доста връзки трагично, президентът Путин не искаше това ", твърди ръководителят на американската външна политика.

Освен това, съгласно него, остава открит въпросът дали Москва въобще е била откровено подготвена да построи нови връзки със Запада в края на Студената война. " Мисля, че историците ще приказват за това, ще го разискват в продължение на години ", счита Блинкен.

Инфо: " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР