Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изпрати писмо до членовете

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изпрати писмо до членовете
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ към Сараево: Необходими са ограничени, но значими конституционни реформи

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен изпрати писмо до членовете на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик, Шефик Джаферович и Желко Комшич, в което декларира, че съгласно Вашингтон Сараево би трябвало да направи лимитирани, само че значими конституционни промени, оповестява македонската електронна медия „ Плюс Инфо “.

„ Съединени американски щати имат вяра, че би трябвало да се съсредоточим върху използването на лимитирани, само че обилни конституционни, изборни и стопански промени и върховенството на закона, с цел да подсигуряваме правата на всички жители в изборния развой “, написа Блинкен в писмото.

Той оцени, че би трябвало да се усъвършенства целостта на правосъдната система, да се отслаби корупцията, да се усъвършенства икономическото възобновяване и доверието на жителите в институциите. „ Това е постижима цел, която изисква единствено политическа воля за реализиране на нужните взаимни отстъпки “, убеден е първият посланик на Вашингтон.

Блинкен се обърна към Додик, Джаферович и Комшич с думите, че „ тяхното управление ще е належащо за сериозен и меродавен развой “. „ Съединени американски щати ще бъдат сътрудник в тези старания, само че водачите в Босна и Херцеговина ще би трябвало да работят интензивно. Призовавам ви да се включите съществено в този развой, с цел да обърнете на тези въпроси вниманието, което заслужават “.

В писмото се споделя, че Съединени американски щати са „ горди от ролята, която са изиграли в прекратяването на ужасната война в БиХ и спомагането за обезпечаването на последвалия мир “ след подписването на Дейтънското спокойно съглашение.

„ Дейтънското спокойно съглашение сътвори мощна основа, върху която БиХ може да бъде построена, като даде опция на страната да откри резистентен път към вероятно участие в Европейския съюз и по-задълбочено партньорство с НАТО “, написа Блинкен.

Той добави, че през цялото време е ясно, че конституционните договорености, изложени в Дейтънското съглашение, „ не са издълбани в камък “ и че с времето ще са нужни конституционни промени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР