Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на
Коментари Харесай

Какво си казаха Блинкен и Лавров на първата си среща от началото на войната?

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и външният министър на Русия Сергей Лавров организираха къс диалог в коридорите на срещата на външните министри от Г-20 в Индия. Това бе първата им среща откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари предходната година.

По време на срещата на външните министри от Г-20 в Ню Делхи в четвъртък Съединени американски щати и европейските им съдружници спориха с Русия за войната в Украйна, като съперничещите си страни се упрекнаха взаимно в дестабилизиране на света.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и съветският външен министър Сергей Лавров имаха къса среща в коридорите на срещата, по време на която Блинкен прикани Русия да анулира решението си по отношение на новия нуклеарен контракт СТАРТ, заяви почитан американски чиновник, съобщи „ Ройтерс “.

Блинкен също по този начин е споделил на Лавров, че Вашингтон е подготвен да поддържа Украйна да се пази сама толкоз дълго, колкото е належащо, сподели служителят. Двамата разговаряха по-малко от 10 минути в това, което се счита за първия им персонален диалог на четири очи отпреди нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

„ Винаги оставаме с вярата, че руснаците ще трансформират решението си и ще бъдат подготвени да се включат в дипломатически развой, който може да докара до обективен и дълготраен мир, само че не бих споделил, че излизайки от тази среща, има някакво очакване, че нещата ще се трансформират в близко бъдеще “, сподели американският чиновник.

Служителят прибавя, че Блинкен желае да „ разсее руснаците от всякаква визия, че нашата поддръжка (за Украйна) може да се разколебае или че поддръжката на нашите съдружници и сътрудници може да се разколебае “.

Руското външно министерство съобщи, че Лавров и Блинкен са разговаряли „ в придвижване “, само че не са водили договаряния или среща, оповестиха съветските осведомителни организации.

Новината за размяната на отзиви пристигна в края на еднодневната среща на Г-20, която беше помрачена от войната в Украйна.

Съединените щати и европейските им съдружници приканиха страните от Групата на 20-те (Г-20) да продължат да оказват напън върху Москва за преустановяване на спора, който тече към този момент втора година.

„ Трябва да продължим да призоваваме Русия да приключи нападателната си война и да се изтегли от Украйна в името на интернационалния мир и икономическата непоклатимост “, съобщи Блинкен в бележки, оповестени след изявлението му на срещата при закрити врата.

„ За страдание тази среща още веднъж беше помрачена от непровокираната и неоправдана война на Русия против Украйна “, сподели Блинкен.

Той беше подсилен от сътрудниците си от Германия, Франция и Нидерландия.

„ За страдание, един член на Г-20 пречи на всички останали 19 да съсредоточат всичките си старания върху тези въпроси, за които е основана Г-20 “, съобщи немският външен министър Аналена Баербок на срещата, съгласно немската делегация.

Обръщайки се към Лавров, Баербок прикани Кремъл да се върне към цялостното използване на новия контракт за нуклеарните оръжия СТАРТ и да възобнови разговора със Съединените щати.

„ Трябва да се противопоставим на опасността от нуклеарни оръжия “, сподели тя.

Миналата седмица президентът Владимир Путин разгласи решението на Русия да прекрати присъединяване си в най-новия контракт СТАРТ, откакто упрекна Запада – без да показа доказателства – че е директно забъркан в опитите за нанасяне на удари по стратегическите ѝ военновъздушни бази.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР