Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и френският министър на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и френският министър на
Коментари Харесай

Блинкен обсъди засилването на източния фланг на НАТО с френския си колега

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и френският министър на Европа и външните работи Жан-Ив льо Дриан разискаха в неделя по телефона обстановката към Украйна и укрепването на източния фланг на НАТО. Това оповестиха от пресслужбата на Държавния департамент след диалога.

„ Държавният секретар....... приказва с френския външен министър през днешния ден...... за напъните на съдружниците от НАТО, сътрудниците на [САЩ] в Европейски Съюз, страните от Г-7 и други сътрудници да отговорят на продължаващото струпване на съветското военно наличие покрай границите на Украйна, както и за значимостта на по-нататъшната поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", се споделя в изказването.

" Те разискаха общи старания за подсилване на източния фланг на НАТО и гарантиране, че Руската федерация схваща високите разноски, които ще понесе, в случай че нахлуе по-нататък в Украйна ", се споделя още в известието.

Освен това страните разискаха обстановката в Сахел.

Разговорът се организира в навечерието на идното пътешестване на Льо Дриан в Москва и Киев, дружно с френския президент Еманюел Макрон.

Както сподели по-рано представителят на френското държавно управление Габриел Атал, визитите на Макрон в Москва на 7 февруари и по-късно в Киев на 8 февруари ще бъдат продължение на напъните на Париж за деескалация на обстановката към Украйна.

Освен това през последните седмици съветският президент Владимир Путин и Макрон организираха три телефонни диалога на тази тематика: на 28 и 31 януари и на 3 февруари.

Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха изказвания за допустимо съветско навлизане на украинска територия. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков назова сходна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението.

Той акцентира, че Русия не съставлява опасност за никого и напомни, че всички напредвания на съветските войски се правят на нейна територия. В същото време Песков не изключи опцията за провокации за оправдаване на сходни изказвания и предизвести, че опитите за потребление на мощ за разрешаване на рецесията в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последствия.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР