Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в Анкара силната

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в Анкара силната
Коментари Харесай

САЩ заяви подкрепата си присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи в Анкара мощната поддръжка на Вашингтон за бързото присъединение на Швеция и Финландия към НАТО, съобщи Ройтерс.

Междувременно турският му сътрудник Мевлют Чавушоглу акцентира нуждата от по-конкретни стъпки от двете страни, с които да отговорят на настояванията на Анкара.

" Съединените щати поддържат мощно допустимо най-бързото присъединение на скандинавските страни... Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не е двустранен въпрос ", съобщи Блинкън на взаимна конференция с Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Турският първи посланик на собствен ред съобщи, че всички страни в алианса би трябвало да убедят по-специално Швеция да предприеме повече дейности, с цел да отговори на опасенията на Анкара и да завоюва нейната поддръжка за кандидатурата си за НАТО.

" Имаме тристранен меморандум за съгласие с Швеция и Финландия. Процесът зависи от стъпките, които ще предприеме Швеция. Но за жалост виждаме, че ПКК (групировката Кюрдска работническа партия) продължава да прави всевъзможни терористични действия в Швеция. Те се пробват да предотвратят участието на Швеция в НАТО. Но Швеция може да спре тези действия ", сподели на конференцията Чавушоглу, представен от турската частна телевизия НТВ.

Турският външен министър подсети за изявление предходната седмица на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че е допустимо Турция да подходи по друг метод по отношение на Финландия.

Същевременно Чавушоглу още веднъж възрази против съдействието на Съединени американски щати със сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), които съгласно Анкара са сирийско отклонение на ПКК и затова терористична организация, само че които са сътрудник на Съединени американски щати в битката против " Ислямска страна " в Сирия.

" Ние считаме, че не е вярно да се сътрудничи с дадена терористична организация против друга терористична организация. Доказахме, че ПКК/СЗН не се бори против " ИД ". В тази тенденция сме сключили разнообразни съглашения със Съединени американски щати. Едно от тях е съглашението от Манбидж. Но не сме видели съответна стъпка от страна на Съединени американски щати по този въпрос. Сътрудничеството с терористична организация е съдбовна неточност ", акцентира Чавушоглу.

Същевременно министърът акцентира, че сирийското население би трябвало да бъде подкрепено след земетресенията преди две седмици, като посочи, че земетресението е филантропичен, а не политически въпрос.

" Наш филантропичен дълг е да помогнем на сирийското цивилно население, наранено от земетресението. Наш филантропичен дълг е също по този начин да улесним съществуващата интернационална помощ ", сподели още той. 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР