Държавният холдинг се контролира от икономическия министър Емил Караниколов ©

...
Държавният холдинг се контролира от икономическия министър Емил Караниколов ©
Коментари Харесай

Печалбата на ДКК е намаляла с над 90% през 2019 г.

Държавният холдинг се управлява от икономическия министър Емил Караниколов

© Юлия Лазарова Държавната консолидационна компания (ДКК), която сплотява към 20 държавни сдружения в най-различни браншове, е понижила облагата си с над 90% 2019 година Това демонстрира консолидираният доклад на холдинга. Приходите на компанията доста се намаляват поради по-слабите дивиденти, а в това време поради обезценки на финансови активи разноските скачат в пъти.

По-малко дивиденти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През предходната година приходите на холдинга се свиват с над 60 млн. лева (виж таблицата). Основната причина е съизмеримият спад в приходите от дивиденти, които са главното перо на компанията. Така делът на дивидентите в общите приходи понижава от близо 90% през 2018 година до под 60%. Извън това ДКК регистрира дребни доходи от лихви, финансови и други.

В същото време разноските скачат шест пъти до 30 млн. лева Най-голям е растежът при разноските за обезценки на финансови активи, които се усилват с повече от 23 млн. лева Всичко това стопява облагата до едвам 6.8 млн. лева

Дългове

Към края на предходната година дълготрайните отговорности на холдинга понижават с 18 млн. лева при на половина по-малък растеж при краткосрочните. През 2016 година ДКК получи 37 млн. лева заем от държавната Българска банка за развиване за покупката на военния авиоремонтен цех " Авионамс ", а в следствие заемът беше повишен. Справка в Търговския указател демонстрира, че при започване на април тази година холдингът е сключил нов анекс към контракта за заем, с който банката отпуска още 37 млн. лева на компанията, а срокът за погашение се удължава с три години до 20 май 2029 година Към момента главницата по заема на ДКК е близо 130 млн. лева

Вземанията на холдинга от предприятия от групата пък нарастват с близо 370 млн. лева през предходната година, като множеството от тях са краткосрочни (до 12 месеца). В началото на тази година холдингът е удължил периода за погасяване на заема, провиснал на дъщерното ВМЗ, до ноември 2020 година Увеличена е била и главницата по предоставения на " Авионамс " търговски заем, излиза наяве от бележките към доклада.

Компаниите в холдинга

ДКК консолидира държавната благосъстоятелност в доста и разнообразни компании. Сред тях са военните ВМЗ, " Кинтекс ", " Авионамс " и НИТИ, производителят на млечни артикули " Ел Би Булгарикум ", изпълнителят на държавни строителни поръчки " Монтажи ", " Еко антрацит ", която се занимава с рекултивация на остарели минни терени и " Екоинженеринг - РМ ", която дава отговор за очистване следствията от уранодобива. Портфейлът се добавя от дълъг лист компании в разпродажба или съвсем без активност. Повечето от огромните сдружения под шапката на ДКК обаче към момента не са разгласили годишните си доклади. С изключение на " Авионамс " и " Кинтекс ", които регистрират двуцифрени спадове, забележими са резултатите единствено на " Ел Би Булгарикум ".

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР