Държавният глава Румен Радев няма да присъства на клетвата на

...
Държавният глава Румен Радев няма да присъства на клетвата на
Коментари Харесай

Радев няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков

Държавният глава Румен Радев няма да участва на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Полагането на клетва за съблюдаване на Конституцията на фона на сериозните подозрения за нейното нарушение е несъстоятелно “, се споделя в позицията на президента. Държавният глава не приема „ думите да опонират на дейностите, а церемониите да заменят правилата “.

Очаква се новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да положат клетва в Конституционния съд през днешния ден в 11 часа. По правилник клетвата би трябвало да бъде положена в наличието на ръководителя на Народното събрание, президента и ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Депутатите одобриха и мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, вместо седем, както постанови Конституционният съд по-рано този месец.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за оповестяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание. Той прикани да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда. „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ също се оповестиха против избора и внесоха общо искане против решенията на Народното събрание. Освен това 17 адвокатски колегии също излязоха с остра позиция против процедурата по желание на съдии. Те упорстват Народното събрание да стартира нова процедура.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР