Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще отбележи 70-годишнината си с

...
Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще отбележи 70-годишнината си с
Коментари Харесай

70 г. на сцената: Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ празнува юбилей с 3 концерта в НДК


Държавният фолклорен отбор „ Филип Кутев “ ще означи 70-годишнината си с поредност от обилни представления в НДК. Първият концерт е на 18 февруари.

Ансамбълът е учреден през 1951 година, залага високи стандарти при представянето на фолклорните обичаи и ги съблюдава до ден сегашен. Георги Андреев е основен диригент, а от предходната година и шеф на ансамбъла. Той споделя за компликациите във времето, само че и за интервалите, които сплотяват хората в него.

„ Точно в началния интервал, те са живеели всички на едно място. Нещо като интернат. И са били на практика, малко или доста, като едно огромно семейство, което си проличава и по старите записи “, добави Андреев.

Преди 70 години Филип Кутев взема решение да сътвори фолклорен отбор, чиято задача да бъде – запазване на фолклорните обичаи и тяхното надграждане.

„ Когато самият Филип Кутев е почнал да събира от цяла България даровити, самородни гении – като артисти, инструменталисти, които са си работили нещо друго. В началото те не са можели да проумеят и да асимилират изобщо, че това ще им е главната работа. Тоест да свирят и да пеят “, описа Андреев.

Директорът споделя, че откогато е основана трупата, в нея се усеща освен професионалното отношение, само че и персоналното другарство: „ Както в България, по този начин и по света, тук има налице и участва чисто прочувствения фактор. Приемам работата си не като работа, а като част от моя персонален живот “.

С задачата си и до ден сегашен, ансамбълът продължава да разнася хубостта на родния фолклор по всички краища на света. Специалните концерти на ансамбъла не престават и през уикенда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР