Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон няма да съкрати

...
Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон няма да съкрати
Коментари Харесай

САЩ ще продължат да доставят оръжие на Израел въпреки съдебната реформа

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон няма да редуцира забележителната си военна помощ за Израел макар напъните на включващото крайнодесни и религиозни партии държавно управление да отслаби правосъдната система на страната, съобщи ДПА, представено от Българска телеграфна агенция.

 

„ Няма да има никакво редуциране или прекъсване на военната помощ и това е по този начин, тъй като нашият ангажимент към Израел и задължението ни към сигурността на Израел е непреклонен “, съобщи представителят на Държавния департамент Ведант Пател. „ Нашето продължаващо десетилетия партньорство с Израел е непоклатимо “, добави той.

Съединени американски щати подкрепят Израел с към 3,8 милиарда $ годишно, основна част от които отиват за военни технологии и противоракетна защита. Израел е страната, получила най-внушителната военна помощ от Съединени американски щати от края на Втората международна война – досега тя възлиза на общо към 158 милиарда $.

 

Американският президент Джо Байдън съобщи, че няма да слага условия за тази помощ.

В понеделник израелският парламент одобри основен детайл от противоречива правосъдна промяна – закон, ограничителен опциите за деяние на Върховния съд. Той е част от по-голям държавен пакет, който съгласно критици е опасност за израелската народна власт.

След траяли с дни диспути 64 от 120-те депутати в Кнесета поддържаха законопроекта. Опозицията бойкотира гласуването.

Правителството на Съединени американски щати разкритикува решението на Народното събрание да прокара промените без поддръжка от опозицията. Говорителка на Байдън съобщи, че е тъпо, че гласуването се е осъществило „ с най-малкото допустимо болшинство “.

 

В телефонен диалог с израелския си сътрудник Йоав Галант американският министър на защитата Лойд Остин прикани за разговор и консенсус. В изказване на министерството се споделя, че в диалога Остин е „ изтъкнал убедеността на Съединени американски щати, че необятен консенсус, реализиран посредством политически разговор, изключително през идните седмици и месеци, е детайл от сериозно значение за една устойчива народна власт “.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР