Държавният департамент на САЩ публикува вчера годишния си Доклад за

...
Държавният департамент на САЩ публикува вчера годишния си Доклад за
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ публикува годишния си Доклад за религиозната свобода по света

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласява през вчерашния ден годишния си Доклад за религиозната независимост по света за 2022 година

В отчета, до който има свободен достъп на уеб страницата на Държавния департамент, е компилирана информация за положението на религиозните свободи във всички страни по света, като за всяка обособена страна има обособена секция, в която е оповестена подробна информация: https://www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/ 

Съединените щати са дълготраен бранител на правото на религиозна независимост и на независимост на убежденията за всички хора. Тази ни позиция има своите исторически корени още в интервала на основаването на Съединени американски щати и продължава да играе централна роля и през днешния ден, написа в предговора към тазгодишния отчет държавният секретар Антъни Блинкън.

В наши дни хора с най-различни убеждения не престават да мигрират към Съединени американски щати и към други демократични страни, с цел да могат да се употребяват от свободата на религията и на убежденията. Изследвания демонстрират неоспорима връзка сред свободното практикуване на самостоятелните човешки права в демократичните страни и увеличението на политическата непоклатимост, на икономическия разцвет и на обществената кохезия. Когато страните пазят свободата на убежденията, те се оправят по-добре и животът на жителите им става по-добър, акцентира Блинкън, написа Българска телеграфна агенция.

Държавният секретар на Съединени американски щати установи, че през 2022 година държавните управления на някои страни са траяли да ползват съществени ограничавания на религиозните свободи, като в това време е имало и прояви на социална непоносимост и на принуждение против хора поради техните убеждения.

В секцията от отчета за България се отбелязва, че българската конституция подсигурява свободата на вероизповеданията и на съвестта.

Споменава се за това, че през април предходната година Върховният касационен съд е върнал делото за разпространение на коренен ислям за наново разглеждане от Окръжен съд - град Пазарджик във връзка с 12 представители на мюсюлманското вероизповедание. Обръща се внимание и на изказванията на мюсюлмански водачи, че Столична община не е откликнала на молбите да даде позволение за градеж на нова джамия.

Цитирани са също представители на " Свидетелите на Йехова ", съгласно които някои общини лимитират дейностите им. Обърнато е внимание и на решението на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска да анулира на процедурни учредения годишния Луковмарш, проведен в чест на военачалник Христо Луков. Изтъква се също, че през ноември държавното управление е основало непрекъснат пост на народен координатор за битка с антисемитизма.

Пълният текст на секцията от отчета за България може да бъде открит на адрес: https://www.state.gov/reports/2022-report-on-international-religious-freedom/bulgaria/    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР