Държавните плащания спират след 12 юни, ако парламентът не приеме

...
Държавните плащания спират след 12 юни, ако парламентът не приеме
Коментари Харесай

Ето кога спират държавните плащания, ако страната остане без бюджет

Държавните заплащания стопират след 12 юни, в случай че Народното събрание не одобри нов бюджет или не удължи за повторно действието на бюджета от предходната година. За това предизвестиха икономисти, синдикати и работодатели.

В позиция от Министерството на финансите декларират, че при тази догадка Народното събрание следва да дефинира нов период за събиране на доходи, за осъществяване на разноски и за даване на прехвърляния. В този случай разноските и предоставените прехвърляния би трябвало да са равни на размера на постъпилите доходи, помощи и дарения и при съблюдаване на фискалните правила по Закона за обществените финанси.

Само седмица има служебното държавно управление, с цел да внесе план за удължение наново действието на бюджета от предходната година. В противоположен случай страната попада в обстановка на нулево салдо, обясниха икономисти.

" Ако стигнем сюжет, в който преминем тази дата 10 юни и няма удължителен закон, тогава няма да има съображение, на което да се заплаща. Т.е. страната краткотрайно ще спре да прави заплащания. Това значи, че всеки, който чака заплащане от бюджета, да кажем работещи в администрацията, няма да могат да получат своите заплати ", изясни Петър Ганев от Института по пазарна стопанска система.

Освен служителите, без заплати ще останат и други основни браншове на страната, осведоми Българска национална телевизия.

" Това са служители на реда, това са пожарникари. В защитата също на процедура идва от страната заплащането непосредствено. Всичките те работят към централната администрация. Тези, които са в делегираните действия, учители да кажем, те евентуално зависят от общините, само че общините зависят от прехвърлянето, който идва всеки месец от страната. Едва ли общината ще има запас да заплати на всички учители ", разяснява Ганев.

И до момента в който заплащанията в здравния бранш ще бъдат обезпечени, то при пенсиите ще има проблем.

" Пенсии и опазване на здравето са разнообразни фондове. Те ще могат да заплащат, доколкото имат пари за това. Здравната каса знаем, че има пари. Те могат да покрият заплащанията. Фонд " Пенсии ", даже Национален осигурителен институт може да вдигне пенсиите по швейцарското предписание, само че няма да има пари да прави това заплащане, защото знаем, че половината от пенсиите идват от бюджета, сподели още Ганев.

Министър Стоянов: Ако не бъде признат бюджет, цялата стратегия за рационализация на армията ще бъде стопирана

А синдикатите предизвестиха политиците да не си играят с търпението на хората.

" Не сме си представяли сходна безнаказаност на политическите партии в Народно събрание. Очакваше се, че до края на май законопроектите по трите бюджета ще минат през комисии и ще имаме някакъв бюджет. В момента те слагат под опасност заплащанията на всички обществени системи. А това не са бездушни същества. Вътре има хора, които зависят от тези заплащания, несъмнено, пенсионери, безработни, лекари, учители, пожарникари, да не изреждам всички позиции, на които в действителност се крепи държавността ", съобщи Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Бизнесът също ще пострада, в случай че страната премине към нулево салдо, защото ще спрат финансовите стратегии на страната и общините - като ново строителство и поправки.

" Основният реализатор на финансовата стратегия е бизнесът и най-вероятно капиталовите стратегии на общините, министерствата и ведомствата няма да бъдат изпълнени през втората половина на 2023 година и част от разплащанията, на които бизнесът разчита, също няма да бъдат получени от него. Това е значителният риск за бизнеса ", изясни Добрин Иванов - изпълнителен шеф на АИКБ.

В изискванията на нулево салдо заплащанията по външния дълг не са застрашени и страната може да продължи да погасява заемите към кредиторите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР