Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят

...
Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят
Коментари Харесай

Спор за 750 млрд. евро: Грантове или кредити

Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще обсъдят още веднъж през днешния ден на видеоконференция предлагането на Европейската комисия за идващия общ бюджет до 2027 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази очакване през днешния ден да не се стигне до решение поради потребността от още работа по плана в идващите седмици. Ще успеем, в случай че подходим към договарянията отговорно и с готовност да преодолеем трудностите единни и мощни, съобщи той в писмо до участниците в срещата.

Предвижда се Европейският съвет да разисква предлагането на Европейска комисия бъдещият бюджет да съдържа фонд за възобновяване на европейската стопанска система след пандемията от Ковид-19. Комисията предлага да изтегли заем от 750 милиарда евро от интернационалните пазари, които да даде на страните в Европейски Съюз главно под формата на безплатни средства. Европейска комисия предлага също 250 милиарда евро от тази сума да бъдат отпускани като заеми за страните, които да се изплащат в продължение на 30 години.

Известно е, че някои страни са срещу даването на грантове за страни членки. А в случай че се стигне до грантове за възобновяване - разногласията ще са за това на кого и при какви условия ще бъдат отпускани те.

Според Мишел единодушие може да се чака, когато Европейският съвет бъде в положение още веднъж да се събере на среща в Брюксел. По неговите думи икономическото възобновяване би трябвало да бъде съчетано с задачите на Европейски Съюз за по-щадящи природата производства и за повече цифровизация.

Мишел отбелязва, че са нужни обяснения по предлагането, в това число по въпросите за:

* изискванията за приемане на средствата,

* въвеждането на нови налози,

* отстъпки при установяването на размера на вноските на европейските страни в общия бюджет.

В писмото се отбелязва, че Европейският съвет ще разиска още веднъж използването на споразуменията от Минск. Различните наказания, наложени от Европейски Съюз на Русия поради съветските дейности в Украйна, са в действие надлежно до края на юли и до септември. Европейски Съюз удължава до момента неколкократно глобите, въведени в началото от юли 2016 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР