Държавната компания Булгартрансгаз продължава да дължи 260 млн. лева на

...
Държавната компания Булгартрансгаз продължава да дължи 260 млн. лева на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз продължава да дължи 260 млн. лева на бюджета

Държавната компания " Булгартрансгаз " продължава да дължи 260 млн. лв. на бюджета поради заложената увеличена такса за пренос на съветски газ у нас.

Тя беше анулирана месец след въвеждането ѝ от депутатите, които преди този момент я гласоподаваха, само че насъбраните пари би трябвало да бъдат платени.

В София през днешния ден се организира и следващата среща на газовите оператори на страните участнички в по този начин наречения отвесен газов кулоар.

По него се чака до три години да бъде пренасян природен газ от Гърция към Румъния, Словакия и Унгария.

" Булгартрансгаз " е издала фактури за близо 260 млн. лв. поради пренесения през България съветски газ по Турски поток. В момента компанията разисква опциите с Министерството на финансите за заплащане на тези пари.

" Очакваме и аз разгадавам на положителното ни съдействие с министъра да намерим вярното решение за тези към този момент насъбрани отговорности на " Булгартрансгаз ", съобщи Владимир Малинов, изп. шеф на " Булгартрансгаз ".

От 20 ноември обвързване да събират парите имат Национална агенция за приходите и Митниците, като " Булгартрансгаз " единствено им подават информация за количествата. На въпрос дали от " Газпром " са платили нужните такси до този миг от компанията дадоха отговор:

" Фактурирането на услугите, които " Булгартрансгаз " издава, са на месечна база и все още " Булгартрансгаз " няма непогасени вземания от страна на негови ползватели на мрежата ", добави Владимир Малинов.

В София се организира поредна среща за газопреносните оператори на страните, които вземат участие в плана за транспорт на газ от Гърция към Централна Европа.

" Пазарът сега има нужда на необвързваща фаза от двойно увеличение на входните потенциали в България от Гърция и надлежно повече от два пъти нарастване на изходния потенциал от България към Румъния ", разяснява още Владимир Малинов.

" Три са главните източници на природен газ от Гърция към България. Трансанадолският газопровод от Каспийско море, назад по него доставки от Италия, както и терминалите за полутечен природен газ ", сподели още основен изп. шеф на ДЕСФА.

Реалистично планът може да проработи до три-четири години. Около 1 март следващата година се чака да бъде пуснат в употреба терминалът за полутечен газ край Александропулис, в който " Булгартрансгаз " има 20%.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР