Държавната дума на Русия единодушно прие закон за прекратяване действието

...
Държавната дума на Русия единодушно прие закон за прекратяване действието
Коментари Харесай

Русия прекрати действието на Устава и договорите на Съвета на Европа в страната

Държавната дума на Русия единомислещо одобри закон за преустановяване действието на Устава на Съвета на Европа (СЕ) във връзка с страната, както и 20 интернационалните контракта с организацията, предава ТАСС.

Инициативата беше импортирана в Думата през януари от съветския президент Владимир Путин. Както се показва в документа, Руската федерация се отдръпва от договорите и се отхвърля от Устава на Съвета на Европа във връзка с прекратяването на участието в тази организация.

Денонсират се общо 21 документа, измежду които Европейските конвенции за битка с тероризма, за отбрана на правата на индивида, Европейската харта за локално самоуправление, Европейската обществена харта и други

На 15 март 2022 година съветското държавно управление уведоми генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич за отдръпването на страната от организацията и желанието й да денонсира Европейската спогодба за правата на индивида. На 16 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа (CMCE) реши да приключи пълномощията на Русия в организацията. В същия ден Европейски съд по правата на човека реши да спре разглеждането на всички тъжби против Руската федерация. Европейски съд по правата на човека ще продължи да преглежда жалбите на руснаци, постъпили в съда преди 16 септември 2022 година

Русия стана член на Съвета на Европа през 1996 година Руското външно министерство, обяснявайки аргументите за напускането на организацията, акцентира, че страните от Европейски Съюз и НАТО, " враждебни към Русия, злоупотребявайки с безспорното си болшинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа (CMCE) ", дълго време постановат " линия на заличаване на Съвета на Европа и общото филантропично правно пространство ".

По-остро се изрече заместник-председателят на Държавната дума, ръководителят на съветската делегация в ПАСЕ Пьотр Толстой. Според него, Съветът на Европа се е трансформирал в " марионетна конструкция, употребена за поощряване на гневна русофобия ". Политикът напомни, че съветската страна се опита да " приказва за правата на индивида: за правата на руснаците в Украйна, за правото на жителите на Донбас да живеят без обстрел, за правата на кримчаните на свободен избор и достъп до вода ", само че всички апели за разговор били пренебрегнати, сподели той.

Оттеглянето на Русия от организацията, основана след Втората международна война, с цел да отбрани мира и правата на индивида, е извънредно алегоричен миг. Съветът на Европа, към който Русия се причисли през 1996 година, сътвори Европейската спогодба за правата на индивида и изигра роля в насърчаването на демокрацията в Централна и Източна Европа след рухването на Берлинската стена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР