Държавната Българска банката за развитие, която преди дни бе включена

...
Държавната Българска банката за развитие, която преди дни бе включена
Коментари Харесай

Банката за развитие отпуснала кредит и за Маджо

Държавната Българска банката за развиване, която преди дни бе включена в листата на парламентарната комисия за проверка, управлявана от Мая Манолова, още веднъж е отпуснала подозрителен заем. Кредитът е на стойност към 19 млн. лева и е за компания, обвързвана с тогавашния водач на СИК Младен Михалев-Маджо, разкрива в свое.

" Конкретно става въпрос за 19 млн. лева заеми, отпуснати от ББР за неотдавна основаната компания " Новактис " с контракт от 6 април. Формално нейни притежатели са две лица - Мирослав Илиев (70%) и Красимир Минчев (30%), само че косвените индикации водят към тогавашния водач на силовата формация СИК Младен Михалев-Маджо. Два дни по-късно, на 8 април, компанията придобива парцели в Силистра и Варна от " Феникс кепитъл ". Основно това е тогавашният цех за аерозоли, силикони и други уплътнители на банкрутиралия " Бросс холдинг ", който посредством много противоречиви дейности през 2013 година измъкна активите безусловно под носа на тогавашните си кредитори - ОББ и ДСК, и ги остави с към 10 млн. лева несъбираеми вземания. Разследване на " Биволъ " от 2019 година, основано на изтеклите документи от Panama Papers, пък сподели, че макар че не е заявен като подобен в България, краен автентичен притежател на " Феникс кепитъл " е точно Михалев ", написа " Капитал ".

Преди година в предходно свое следствие изданието разкри – 75 млн. лева за колекторска компания, след който министър председателят дългогодишния изпълнителен шеф на банката Стоян Мавродиев, както и целия ръб на финансовата институция.

По време на престоя си отпред на ББР Мавродиев утвърди практиката държавната банка да се употребява като касичка на близки до властта предприемачи и олигарси вместо за поддръжка на дребния и междинния бизнес, каквато е функционалността ѝ по закон.

В последните години гласност добиха скандални случаи с големи заеми от по към 150 млн. лева в интерес на компании, свързани с и Делян Пеевски. Появиха се и данни, че е повишена на 250 млн. лева, само че някогашният народен представител постоянно е отричал да има нещо общо с ББР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР