Държавната Българска банка за развитие (ББР) няма да може да

...
Държавната Българска банка за развитие (ББР) няма да може да
Коментари Харесай

Цанко Арабаджиев: ББР няма да може да си върне около 300 млн. лв. от кредитите, раздадени по времето на ГЕРБ

Държавната Българска банка за развиване (ББР) няма да може да си събере към 300 млн. лева от огромните заеми, раздадени по времето на ГЕРБ. Причината е, че компаниите са получили евтините заеми, съвсем без обезпечения. Това стана ясно от обясненията на Цанко Арабаджиев, изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на ББР, пред Нова телевизия.
По времето, когато Кирил Петков беше длъжностен министър на стопанската система стана ясно, че 8 компании, благосъстоятелност на едри предприемачи, са получили големи заеми на обща сума към 1 милиард лв..
Тогава стана ясно, че компанията " Роудуей кънстракшън ", свързвана с Румен Гайтански - Вълка, има заем от 150 млн. лева от ББР. С парите Гайтански купува дребната компания " Пътстройинженеринг " АД със седалище в кърджалийското село Груево, на която той преди този момент е бил притежател. Условията по връщането на заема са много съмнителни поради гратисното заплащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 година
" Когато един заем е даден на куха компания, когато един заем за 150 млн. лева, а действително обезпечението е 15-20 млн. лева, няма от кое място да бъдат събрани парите ", разяснява Арабаджиев.
Той уточни, че все още няма информация какво се случва с подадения в прокуратурата сигнал за " Роудуей кънстракшън ", нито какво е открило следствието на ДАНС по случая.
Цанко Арабаджиев разяснява обвиняванията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. Арабаджиев изясни, че при поемането на ръководството на банката през 2021 година са заварили " тежко състояние ".
" Имахме и завещание по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развиване притеглят средства от други по-големи банки за развиване, образувани от разнообразни страни. Нашето удивление беше голямо, когато установихме, че вместо да работи интензивно с такива сътрудници, над 90% от привлечените средства от финансови институции са от няколко китайски банки ", сподели Арабаджиев.
По думите му това не е безусловно неприятно. Той изясни, че са значими изискванията, при които са привлечени тези пари.
" Прегледът, който прави новото управление, демонстрира, че изискванията биха били доста по-добри, в случай че се е работило с други банки. Затова започнахме диалози с най-големите капиталови банки в света ", сподели Арабаджиев.
Той изясни, че в случай че ББР емитира облигация, с която да размени отговорностите към китайските банки, без да получава нов дълг, без да усилва общата задлъжняемост, би икономисала към 10 млн. лева годишно.
Арабаджиев изясни, че Управителният съвет на банката е взел решение да пласира облигации на интернационалните пазари през 2021 година при доста преференциални условия, като концепцията е била с този заем да се покрие по-скъпия заем, взет от китайски банки. Така упованията са били да се спестят 60 - 70 млн. лева
" Привлякохме едни от най-хубавите капиталови банки, а точно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията, с които работи и Министерство на финансите за държавния дълг ", сподели Арабаджиев.
Той изясни, че 1 милион лв. за консултантски услуги по облигационния заем са платени на адвокатски адвокатски фирми в Лондон - Clifford Chance и Аllan&Overy. Войната в Украйна обаче е осуетила финансовата интервенция, поради последвалото покачване на лихвите и това е направило рефинансирането на заема на ББР неизгодно, сподели Арабаджиев.
По думите му се води се политическа борба сред две партии и ББР няма работа в нея.
До две седмици ББР ще подписа финансиране за 700 млн. лева от Европейската капиталова банка и Банката за развиване на Съвета на Европа на цена " в пъти по-ниска от тази, на която се финансира страната ". Тези средства ще бъдат предоставени за нисколихвени заеми за бизнеса, заяви Арабаджиев.
" За да не се оправдаваме с интернационалната конюнктура - 150 млн. лева погасяваме предварително към тези същите китайски банки идващия месец. Ефектът ще бъде 2 млн. лева на година или 8 - 10 млн. лева за целия период. Това са пари, които ще дадем по-малко като разход за лихви ", изясни идващите стъпки на ББР Арабаджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР