Държавната агенция за закрила на детето заедно с Министерството на

...
Държавната агенция за закрила на детето заедно с Министерството на
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето върна в страната 7-месечно българче, изоставено в Косово

Държавната организация за протекция на детето дружно с Министерството на външните работи и Агенцията за обществено подкрепяне, върна 7-месечно българче в страната. То е изоставено в Косово от майката още при раждането. От тогава до през днешния ден е отглеждано в косовско приемно семейство.

В добра съгласуваност и работа сред българските и косовските институции, Държавната организация за протекция на детето извърши всички нужни дейности, с цел да бъде върнато детето в България. То е превозено в страната от обществени служащи и с поддръжката на интернационалната организация А “21 “. Бебето ще бъде настанено в приемно семейство и включено в процедура по осиновяване.

„ За мен като ръководител на Държавната организация за протекция на детето и най-много като майка, е немислимо българско дете, без значение къде се намира то, да бъде изоставено и да не получи нужната поддръжка. При всеки сигнал за дете в чужбина, изпаднало в риск, ние реагираме неотложно и в съгласуваност с останалите способени институции подхващаме незабавни ограничения то да бъде предпазено и допустимо най-бързо върнато в България. Всички ние би трябвало да сме непримирими и да реагираме против това децата да стават жертва на трафик “, сподели доктор Елеонора Лилова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Само за първото шестмесечие на 2022 година специалисти от ДАЗД работят по 34 случаи с интернационален темперамент, обхващащи 47 деца, като 5 от тях касаят деца жертви на трафик и връщането на шест деца в България. Държавната организация за протекция на детето предприе всички нужни ограничения за това.

За 2021 година ДАЗД координира налагането неотложно на незабавна протекция за 27 деца, които са станали жертва на трафик за полова, трудова употреба или са изоставени от техните родители или близки в чужбина. През миналата година ръководителя на Държавната организация за протекция на детето, доктор Елеонора Лилова, изпрати 22 мнения с оферти до министъра на вътрешните работи за налагане на ограничения по Закона за българските персонални документи. С тях се не разрешава децата, за които има риск от наново извеждане от България и въвличането им в полова и трудова употреба, потреблението им за милостиня или неглижирането им, да напущат рамките на страната в период от две години.

От началото на 2022 година до месец юни на Националната телефонна линия за деца 111 116 са регистрирани два сигнала за деца, жертви на трафик. Информацията навреме е предадена на способените органи, като Държавната организация за протекция на детето изисква противоположна информация за откритите обстоятелства по всеки един сигнал. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР