Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проведе извънредната

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проведе извънредната
Коментари Харесай

ДАМТН откри нарушения при повече от половината коледни играчки в малките населени места

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) организира изключителната акция преди празниците в дребните обитаеми места.

Извънредната акция " Равнопоставеност на потребителите " е имала за цел предварителна защита на нарушавания и определяне спазването на условията за сигурност на категории артикули , попадащи в обсега на директивите от нов метод за страните членки на Европейския съюз.

Продуктовите категории, които са класифицирани в нормативните уредби и които са били във фокуса на акцията, са играчки, електрически уреди, машини, персонални защитни средства, радиосъоръжения и други . Инспекциите са били съсредоточени в дребните обитаеми места, където нормално се записват по-голям брой нарушавания.

 Проверяват сигурността на коледните артикули
Проверяват сигурността на коледните артикули

Следят дали пиротехниката дава отговор на условията за сигурност

В хода на акцията са инспектирани общо 649 продукта, като при 368 от тях са открити несъответствия. Сред най-честите открити нарушавания са липса на съдебна експертиза маркировка , която демонстрира, че продуктът е създаден според одобрените европейски стандарти, както и липса на указания на български език . На доста артикули не е имало и информация за икономическия оператор, пуснал стоката на пазара.

Инспекторите са съставили общо 131 акта за определяне на административни нарушавания, както и 80 броя констативни протоколи на несъответстващите артикули и на лицата, които ги дават на пазара.

Предстои ДАМТН да издаде заповеди за прекъсване разпространяването или потреблението на несъответстващия продукт, изземване, както и заличаване в сходство с плануваните в закона разпореждания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР