Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера

...
Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера
Коментари Харесай

Операта за деца Пинокио“ за първи път на сцената на Летния театър

Държавна опера Бургасул. " Климент Охридски " N2

0 коментара за Държавна опера Бургас Операта за деца " Пинокио “ на композитора Александър Йосифов ще бъде сложена на 17 август за първи път на сцената на Летен спектакъл – Бургас в границите на Бургаски музикални празници " Емил Чакъров “. Началото на спектакъла е съобразено с целесъобразния дневен режим на дребните фенове и е изместено с час по-рано от нормалните спектакли на Държавна опера – Бургас – дребното дървено дребосъче ще излезе на сцената в 19:30 ч. Постановката на " Пинокио “ е дело на младия и надарен оперен режисьор Денис Иванов, чието дело са и декорите, костюмите и гримът на артистите.

Денис Иванов, приключил постановка при проф. Румен Нейков в НМА " Панчо Владигеров “, се стреми да заобикаля " дразнещите шаблони “ в детските спектакли. За себе си споделя, че е от поколението, израснало с изкуството на Уолт Дисни. Именно това е повлияло и на работата му, споделя той. От приказните анимации той заема хубостта и фантазията. " Това е методът, по който би трябвало да се гледа на детския театър като род. “ Според него най-трудно е да се прави режисура за деца, тъй като тази аудитория е най-откровена, най-чувствителна към фалш, към хубаво и неприятно.

Заради работата по " Пинокио “ Денис Иванов учи прототипа на баща Карло, а точно, Карло Лорендзини, по-известен като създателя Карло Колоди. Той е бил вдовец, измъчен доста от това, че няма деца. Това страдалчество обаче се е трансформирало във ентусиазъм за история за лично дете. Така Денис Иванов открива нещо по-различно от всекидневно известното за самия Пинокио. " Много се старах да основа облика на актуалния малчуган, тъй като преди 20-30 години той се е възприемал по метод, безусловно несъответстващ за наши дни. Героите са доста същински и живи, безусловно модерни и съвременни. Представлението е доста приказно, вълшебно, решено в доста съвременен жанр на изложение, сценографията е под формата книги, доста книги, приказни магични книги, и героите излизат от тях и сами основават историята в придвижване “, споделя Денис Иванов.

В професионалната си биография Иванов има записани постановките както на " Пинокио “ в Стара Загора, по този начин и " Сватбата на Фигаро “, " Вълшебната флейта “, детския мюзикъл " Едно лято в едно тресавище “, балета " Лебедово езеро “.

" Пинокио “ в Бургас се извършва под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, а в спектакъла ще вземат участие оркестъра и балета на Държавна опера – Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР