Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп

...
Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп
Коментари Харесай

ДАНС поиска достъп по всяко време до данните за всички деца и студенти в България !


Държавна организация "Национална сигурност " (ДАНС) изиска безотговорен и непрестанен достъп до информацията за всички деца, възпитаници и студенти в България.
Достъпът да бъде обезпечен от Министерството на образованието и науката (МОН) на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата посредством виртуална частна мрежа (VPN предпазена връзка) планува план на взаимна директива на ДАНС и МОН. Днес тя бе оповестена за публично разискване.
По информация на OFFNews самодейността за основаването на инструкцията е пристигнала от ДАНС. Не е имало по какъв начин МОН да откажат на настояването.
Ако документът бъде признат от Министерския съвет, ДАНС ще има цялостен и непрестанен достъп в действително време до:
1. Регистъра за документите за приключено главно обучение, приблизително обучение и/или степен на професионална подготовка.
2. Регистъра за приключилите студенти и докторанти.
3. Регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти по степени на образование и по професионални посоки.
4. Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (Т.е. освен кой възпитаник в кое съответно учебно заведение учи, а и кое дете в коя детска градина/училище е записано в наложителните предучилищни групи - бел. ред.).
5. Информация за придвижване на децата и учениците (Т.е. сега, в който дете бъде преместено от учебно заведение А в учебно заведение Б - ДАНС ще научава за това - бел. ред.).
"Достъпът до осведомителните фондове на МОН се дава на ДАНС за осъществяване на справочна активност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата ", написа в плана.
При основаване на нови осведомителни фондове в МОН, министерството ще е длъжно да обезпечи достъп до тях на разузнавачите, в случай че ръководителят на ДАНС изиска това документално от министъра на образованието и науката - написа още там.
Необходимите хардуер, програмен продукт и информационно съоръжение за осъществяването на така наречен справочна активност също ще са под контрола на ДАНС, която ще ги обезпечи за своя сметка.
Всички дейности на чиновниците на ДАНС в осведомителните масиви на МОН ще се записват и съхраняват в базите данни - част от осведомителните фондове.
От претекстовете към плана не излиза наяве за какво в действителност ДАНС желае достъп до цялата тази информация.
Това поражда страхове, свързани с приемането на серия от соросоидни закони, които плануват изземване на деца от фамилиите им, и въдворяването в приемни или в домове, по норвежки пример.
Цитиран е член 30, алинея 3 от Закона за ДАНС, който гласи: "Министерствата и ведомствата дават достъп до осведомителните си фондове на организацията по ред, избран със взаимна директива на ръководителя на организацията и съответния министър или началник на ведомство ". Въпросният общ текст в закона обаче е в действие от 2008 година Защо инструкцията се появява цели 11 години по-късно и за какво разузнавачите желаят да знаят кое дете в коя детска градина, учебно заведение учи, а след завършването му - къде е признато за студент, остава въпрос без отговор.
Потърсихме мнението на наши източници от средите на разузнаването.
"Децата до 18 години, като доста характерен контингент, са предпазени по закон от рекрутиране и всякакво взаимоотношение със службите. Такъв цялостен достъп дава доста необятни благоприятни условия за подготовка за рекрутиране след навършване на 18-годишната им възраст " - бе коментарът на един от тях.
Не излиза наяве и друго - за какво на ДАНС се обезпечава цялостен достъп, а не достъп при поискване на строго избрана информация след солидна обосновка за обещано дете, възпитаник или студент.
Според плана на инструкцията общото управление и контролът по обезпечаване на достъп на ДАНС до осведомителни фондове на МОН се реализират от министъра на образованието и науката и ръководителя на ДАНС. За какво обаче разузнавачите могат да употребяват справките си и защо - не? Текстът не прецизира това.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР