Държавите по света отпуснаха юздите на мерките срещу COVID. Но

...
Държавите по света отпуснаха юздите на мерките срещу COVID. Но
Коментари Харесай

COVID си отива, идат туберкулоза, хепатит и маймунска шарка

Държавите по света отпуснаха юздите на ограниченията против Коронавирус. Но други вируси, затихнали по време на пандемията, в този момент се завръщат с нова мощ и се държат по непредвидим метод, откриха здравните специалисти. През последните месеци грип, респираторно-синцитиален вирус (RSV), аденовирус, маймунска шарка, туберкулоза бележат скок.

Маските и спазването на отдалеченост обуздаваха тези болести, само че с анулацията им микробите на позабравени заболявания избуяват на плодородна почва. Карантината пък понижи самостоятелния имунитет на хората и ги прави по-уязвими на инфекции. Според експертите ограничаващите ограничения и изключително маските наред с патогените са лимитирали и разпространяването на микроорганизми от решаващо значение за построяването на мощна имунна система.

Тази година да вземем за пример се чака сезонният грип да е по-масов и да протича по-тежко

През 2020-2021 година вълната бе по-лека, по-малко пациенти стигаха до болница и броят на умрелите бе невисок, установяват от СЗО.

“Тази година за първи път видяхме грипният сезон в Съединени американски щати да се проточи до юни. С отприщването на обществените контакти вирусите на разнообразни заболявания нападат нападателно с нов механизъм на деяние. И грипът е единствено началото ”, споделя доктор Скот Робъртс, вирусолог в болничното заведение на Йейл.

Тази година грипната вълна в Съединени американски щати стартира в средата на септември, вместо както нормално през октомври. А единствено през миналия месец случаите на инфлуенца са се утроили

Бившият началник на американската организация за храните и медикаментите доктор Скот Готлийб споделя, че пандемията е трансформирала цикъла, по който се популяризират другите вируси. Един образец – от лятото респираторно-синцитиалният вирус плъзна всеобщо измежду децата в Съединени американски щати, Япония, Европа. При затруднения той слиза към долните дихателни пътища и предизвиква бронхиолит и пневмония. При възрастните заболяването е със признаци на простуда, само че може да бъде съдбовна при бебета. Тя нормално атакува в интервала октомври-ноември, само че тази година се появи още през август, а през днешния ден лечебните заведения в Съединени американски щати са претъпкани с невръстни пациенти и не доближава личен състав.

През януари по света избухна и зараза от аденовирус 41 – стомашно-чревна зараза с диария и повръщане. В Япония и Съединени американски щати стотици дребни деца получиха затруднения на черния дроб и влязоха в болница със признаци на хепатит. Лекарите нямат пояснение и считат болестта мистериозно.

Децата са изключително уязвими от това вирусно настъпление. Заради карантината и изолацията доста от тях не са развили антитела против елементарни вируси било в утробата на майка си или в ранна възраст. Причината е и в пропуснати в пандемията имунизации, което покачва риска от предотвратими детски заболявания като морбили и коклюш.

Една забравена болест – маймунска шарка, тази година повали над 70 000 души по света, от които 25 000 в Европа, и взе над 30 жертви, заяви СЗО. Патогенът, сходен с този на едрата шарка, предизвиква висока температура и обриви, изключително по гениталиите. Лекарите отдават силата му на две нови разновидности, които предизвикват непознати до момента признаци и са доста заразни, изключително посредством секс.

Улисани в лекуването и предварителната защита на Коронавирус, здравните управляващи оставиха на назад във времето бдителността за други заболявания, установи американският тв канал Си Ен Би Си. Това е и повода за най-големия скок при случаите на туберкулоза в Съединени американски щати от 20 година Най-тревожно е ситуацията в щата Вашингтон, където разпространяването на заболяването набъбна с 22%.

Сега пропуските в наблюдението, предварителната защита и диагностиката на инфекциозните заболявания би трябвало да се наваксват, заключава Си Ен Би Си. Нужно е повече експерти да вникнат в изменящата се природа на вирусите, да се осъзнае ролята и потребността от имунизации против болести отвън Коронавирус. А хората не трябва да зачертават изцяло защитните ограничения, в това число маските, макар уверенията, че пандемията от ковид върви към изгубване.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР