Държавите от ЕС могат да не изпълняват заповедите за арест,

...
Държавите от ЕС могат да не изпълняват заповедите за арест,
Коментари Харесай

Българската прокуратура е пред изолация в ЕС за международните арести

Държавите от Европейски Съюз могат да не извършват заповедите за арест, които идват от България поради липса на ефикасен механизъм за отбрана от прокурорски произвол. Това излиза наяве от в Люксембург по преюдициално питане на английския съд, отправено след отвод да се изпълнени българска заповед за арест
.
Съдът на Европейски Съюз пояснява член 47 от Хартата на главните права на Европейски Съюз. Така доближава до извод, че България не е изпълнила всички условия, присъщи за ефикасната правосъдна отбрана, от която би трябвало да се употребяват всички лица, против които са издадени европейски заповед за арест

Европейската заповед за арест се издава от прокурор, само че в България тя не предстои на правосъден надзор. България от години отхвърля да даде опция на жителите си да апелират пред съда редица актове на държавното обвиняване.

Съдът на Европейски Съюз показва, че при европейската заповед за арест прокурорът може да се квалифицира като “издаващ правосъден орган “ и би трябвало да предстои на правосъден надзор.

Решението на Съда на Европейски Съюз задължава българските управляващи да плануват правосъден надзор само за прокурорските актове за европейската заповед за арест. Въпросът обаче може да бъде удължен и за прокурорските отводи да се образува наказателно произвеждане, които са надалеч по-голям проблем.

От Свищов до Люксембург
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР