Държавите, които приемат бежанци от военния конфликт в Украйна, да

...
Държавите, които приемат бежанци от военния конфликт в Украйна, да
Коментари Харесай

Aндрей Новаков предлага Европа да финансира страните, приемащи бежанци от Украйна 

Държавите, които одобряват бежанци от военния спор в Украйна, да получат финансова поддръжка от Европейски Съюз за справяне с най-спешните потребности по обезпечаване на заслон и отбрана на мигрантите.
Това предложи в Брюксел българският евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков по време на изключителната пленарна сесия на Европейския парламент, отдадена на съветската инвазия в Украйна. Идеята на Новаков е Европейският съюз да сътвори специфичен финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от миналия програмен интервал. По думите му тези пари, останали неизползвани от страните членки, рискуват да бъдат изгубени. Новаков уточни като образец подобен метод на Европейски Съюз за справяне с Коронавирус рецесията през 2020 година, когато още веднъж той внесе предложенията за смяна в регламентите, позволяващи неизползваните средства от политиката по доближаване да бъдат пренасочени незабавно за справяне с последствията от пандемията.
Новаков, който е и координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване на Европейския парламент, акцентира, че наличното финансиране може да се употребява със задна дата и да покрива 100% от разноските на страните, приемащи бежанския поток. Предложението е с тези средства да бъдат обезпечавани незабавна здравна помощ, храна, вода и лекарства, както и да бъдат покривани разноски по превоз и настаняване на мигрантите.
Предстои концепцията да бъде показана на вниманието на Европейската комисия и да бъде подложена на гласоподаване от Европейския парламент в незабавен порядък.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР