Държавен фонд Земеделие“ отпуска финансов ресурс от 2,3 млн. лева

...
Държавен фонд Земеделие“ отпуска финансов ресурс от 2,3 млн. лева
Коментари Харесай

Помощ за фермерите: Отпускат 2,3 млн. лв. на пострадали от п...

Държавен фонд „ Земеделие “ отпуска финансов запас от 2,3 млн. лв. по схемата  „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични условия, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “ за събития през 2022 година

На подкрепяне подлежат аграрни стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи през тази година вследстве на измръзване, слана, стихия, проливен дъжд с ураганен вятър, наводняване, градушка, суша.

За наранена продукция от годишна продукция 2022 година са издадени 189 констативни протокола за определяне на 100% пропаднали площи от настъпилите тежки метеорологични събития. Пропадналите площи са 14 237 дка.

По-голяма част от тях са в Пловдивска област. На 31 май градушка унищожи реколтата на стопаните от община Садово. Заради поройния дъжд, провокирал наводнения при започване на септември в с. Трилистник и в няколко Карловски села, пострадаха  още десетки фермери. 

Отпуснатите средства се разпределят при следния интензитет от индустриалните разноски по култури:

- до 80 % от действителните разноски за развъждане на плодове, зеленчуци, етерично-маслени, механически, фуражни

- до 40 % от действителните разноски за развъждане на зърнено-житни и зърнено-бобови култури.

 В случаите, в които потърпевшите от естествени бедствия стопани нямат подписани застраховки, получават 50% от допустимия размер за подкрепяне. Предстои да бъдат направени инструкции за даване на помощта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР