Държавата включва нови терапии в списъка за плащане от здравната

...
Държавата включва нови терапии в списъка за плащане от здравната
Коментари Харесай

Скритият мораториум върху новите лекарства

Държавата включва нови лечения в листата за заплащане от здравната каса единствено един път годишно Процесът е муден и доста лекарства не съумяват да стигнат до пациентите В момента за позволение чакат 38 нови продукта, до момента единствено 12 от тях ще се заплащат от другата година
България е една от страните в Европейски Съюз, в която се покриват единствено 30% от новите 160 медикаменти, позволени за приложимост в границите на съюза през интервала 2017-2020 година Не е задоволително единствено това, че дребна част от медикаментите въобще стига до страната, само че и решените да се преборят с бюрократичната машина компании внасят медикаментите най-рано две години и половина след всички останали.

Заради тежката административна процедура в края на всяка година влизането на нови лечения от 1 януари е под въпрос. Тази година не е изключение. В Националния съвет по цените на медикаментите са отворени 38 процедури за нови медикаменти, които да се заплащат от здравната каса от 1 януари 2023 година, като единствено 12 са получили утвърждение доникъде на декември. Това сигурно значи, че пациентите няма да получат достъп до всички тях.

Във фармацевтичния бранш дефинират процедурата по допускане на нови медикаменти за заплащане от НЗОК като прикрит или скришен мораториум върху новаторските лечения, които страната очевидно не желае да заплаща, тъй като са скъпи. От това обаче страда не толкоз бизнесът, колкото пациентите и техните лекари, които знаят, че има настоящо лекарство, само че то не е налично в България.
Реклама
В законовите периоди и в границите на своите пълномощия Съветът е направил нужните оценки по всички подадени заявки досега, споделят от регулатора. Оттам твърдят, че имат подготвеност да прегледат всички заявки и да работят всеки ден до края на годината и споделят, че работата им зависи и от това дали здравната каса се е споразумяла с фирмите за отстъпки и е изпратила нужните документи.

В същото време по света лекарите предписват лечения, които образоват клетките да унищожават раковите формирания или да заместват сбъркани гени и имунната система да се бори сама с тежките болести, само че тези генни и имунотерапии са скъпи и съвсем недостъпни в България.
Как се включват нови медикаменти за заплащане
Всяко ново лекарство минава развой на оценка на здравните технологии в съвета по цени на медикаментите. Целта е да се потвърди, че лекарството е по-добро от съществуващите досега лечения или че е без аналог, само че с потвърдени качества против нелечимо досега заболяване. След като (евентуално) се получи позитивна оценка, за която се чака приблизително шест месеца, фармацевтичната компания, която показва медикамента на пазара, подписва наложителен контракт за отстъпка от най-малко 10% с НЗОК и записва цена на лекарството. След това здравната каса обаче подписва спомагателни контракти за още отстъпки, като това става единствено през ноември и декември. В резултат на многочислените клаузи за отстъпки и обезщетения през първата година лекарството на процедура съвсем се подарява, а по-късно компанията връща на касата цената, в случай че лекарите са изписали над предстоящото - да вземем за пример в случай че се чака ползване от 5000 опаковки, а се изпишат 5500, НЗОК чака компанията да й върне парите за тези 500.

Така нови медикаменти се включват единствено един път годишно при тези условия. Ако да вземем за пример процедурите се притичат и завършат на 15 януари, лекарството чака да влезе по каса чак от идната година.
Реклама
Понякога новото лекарство въобще не може да кандидатства за възнаграждение, защото болестта, за което е предопределено, не участва в листата със болести, за чието лекуване касата заплаща. Този лист се актуализира от надзорния съвет на НЗОК по предложение на шефа й, само че не всеки януари - от време на време това става през две години.

Цялата тази дълга и тромава верига паралелно с друго отваря и благоприятни условия за напън, в това число риск от корупция.

Напълно непрозрачно е и по кое време здравната каса взема решение да добавя листата със болести, за които заплаща. Служебното държавно управление да вземем за пример изненада всички с актуализирането на листата с редки заболявания този ноември, който бе допълнен с цели 107 нови позиции, в случай, че по принцип той се актуализираше до момента с по 5-6 нови болести годишно. Лекарствата за редки заболявания, така наречен лекарства-сираци, са едни от най-скъпите лекарства.
Защо още новите медикаменти заобикалят България
Пазарът на медикаменти в България е дребен спрямо останалите европейски страни - към 2.5 милиарда евро годишно при приблизително 40 милиарда евро единствено платени от здравните каси в Германия. За разлика от останалите страни в Европейски Съюз, тук здравната каса не подписва предварителни контракти какъв брой тъкмо опаковки е подготвена да заплати и за какъв брой пациенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР