Държавата учредява еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие Български

...
Държавата учредява еднолично акционерно холдингово дружество с държавно участие Български
Коментари Харесай

Правителството създава Български ВиК Холдинг

Държавата учредява еднолично акционерно холдингово сдружение с държавно присъединяване " Български ВиК Холдинг " ЕАД - София, заяви министър-председателят Бойко Борисов при започване на държавното съвещание в четвъртък.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова изясни, че холдингът ще е напълно с държавна благосъстоятелност с капитал от 1 милиарда, който ще се образува посредством парична вноска от страната. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2020 година и ще бъдат преведени в бюджета на Министерство на регионалното развитие.

" Български ВиК Холдинг " ЕАД София ще придобива и ръководи ВиК и други сдружения, които са свързани с създаване и ремонт на ВиК инфраструктура. Той ще координира и ръководи капиталовите действия по поддръжка на ВиК инфраструктурата.

В период до 6 месеца, след учредяването му, се планува акциите и дяловете, които страната има в съществуващите ВиК сдружения, да бъдат импортирани в капитала му посредством апортна вноска. По този метод ще бъде повишен капиталът на компанията. Правата на страната ще се ръководят от министъра на районното развиване и благоустройството.

" Български ВиК Холдинг " ЕАД София ще бъде принципал на всички ВиК сдружения с държавно присъединяване. Той ще има двустепенна система на ръководство - контролен и директорски съвет. Не се планува холдигът да бъде възложител на публичните поръчки в осъществяване на дейностите на към този момент подписаните контракти за безплатна финансова помощ. Целта е да се обезпечи дълготраен модел на ВиК бранша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР