Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с

...
Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с
Коментари Харесай

КСБ: Държавата убива строителния бранш

Държавата убива строителния отрасъл. Липсата на индексация на договорите с обществени възложители слага под въпрос съществуването на целия бранш – и дребни, и междинни, и огромни компании. На всички вписани в Централния професионален указател на строителя над 6000 хиляди компании. Това се споделя в позиция на Камарата на строителите в България.

Окончателно стана ясно, че индексация няма да има – през вчерашния ден Народното събрание отхвърли измененията в Закона за публичните поръчки, които съгласно ръководещите трябваше да дадат опция за нея. Стана ясно още, че и пари за индексация няма. Вече няма смисъл да водим диалози, нито да убеждаваме за нуждата от актуализиране на договорите. Бяхме уверени от властта, че осъзнава сериозността на казуса и ще предприеме нужните дейности да го позволи. Но бяхме излъгани. Държавата съзнателно погубва цялостен бранш, който до неотдавна произвеждаше 10% от Брутният вътрешен продукт. И който дава работа на 200 000 души.

Строителният бранш включва построяването на пътища, жп инфраструктура, жилищни и публични здания, пречиствателни станции, замяна на водопроводни и канализационни мрежи, повишение на енергийната успеваемост на остарелия жилищен фонд и голям брой други действия. Проекти за милиарди във всички сфери с обществени възложители няма да бъдат изпълнени. И отговорност за това не могат да поемат изпълнителите.

КСБ постоянно е поддържала позиция да стои настрана от политическите интриги. Но не можем да замълчим, когато от най-високо равнище ни назовават мафия. Не можем да замълчим в името на нашите чиновници, които с горделивост се назовават строители. Всичко, което е построено в страната, е плод на общия ни труд. И не може да получаваме сходно отношение.

КСБ ще продължи да пази с всички законови средства ползите и достойнството на своите членове!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР