Държавата ще успее да успокои положението чрез разумно разпределение на

...
Държавата ще успее да успокои положението чрез разумно разпределение на
Коментари Харесай

Константин Константинов: Да не чупим добре работещ борсов пазар



Държавата ще успее да успокои ситуацията посредством рационално систематизиране на спомагателните доходи, които получава в резултат на високата цена на тока. Това предвижда пред БНР изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов.
Той моли „ да не се опитваме да счупим един работещ борсов пазар , който действа по всички европейски правила, изцяло транспарантно и проследимо “. По думите му страната би трябвало да откри механизми за подкрепяне на засегнатите бизнеси и популацията, „ страдащи от тези високи цени на електрическата сила “.

Борсовият пазар работи на безусловно пазарен принцип , увери той.

„ Това е свободен пазар. Ние не сме хората, които ще споделяме на продавачите и купувачите на каква цена да купуват или какви количества и така нататък “

Константинов разясни, че в случай че е имало рискови стойности в търговията с електричество в сегмента ден напред, то те са функционалност само на пазарното държание на купувачите и продавачите в съответен миг. Затова когато се проучват цените, това би трябвало да се прави за по-дълъг интервал от време, най-малко за месец.

Без пазарът да бъде манипулиран, самото говорене за това съставлява операция , разяснява Константин Константинов в предаването „ Преди всички “.

Според него, в случай че свободният пазар бъде урегулиран, „ ще се върнем 15 години обратно “.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР