Държавата разбира притесненията на хората, подаващи сигнали, но разбира и

...
Държавата разбира притесненията на хората, подаващи сигнали, но разбира и
Коментари Харесай

Нов Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения

Държавата схваща терзанията на хората, подаващи сигнали, само че схваща и нуждата такава информация да бъде обработена с оглед отбрана на публичния интерес и интереса на фиска.

Това сподели пред БНР Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Нов Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, влезе в действие от 4 май.

Законът има за цел да обезпечи отбрана на лицата в обществения и в частния бранш, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или на актове на Европейския съюз, станала им известна в работен подтекст. Законът е обнародван в Държавен вестник, брой № 11 от 2 февруари 2023 година и влиза в действие на 4 май 2023 година

Най-често служащи или чиновници открият или получават информация за сходни нарушавания, само че се въздържат да ги оповестят, заради опасения от неподходящи последствия. Именно с цел да се усещат дейно предпазени тези лица и да се предотврати възможен реваншизъм, се регламентира тяхната отбрана. Целта е да се построи и вкара народен механизъм за отбрана на тези лица, както и осъществяването на инспекция и предприемането на дейности по всеки постъпил сигнал. За подаването на сигнали и общественото обявяване на обстоятелства за нарушавания законът дефинира и централен орган за външно подаване на сигнали и за отбрана на лицата, на които такава отбрана се дава. Този орган е Комисията за отбрана наличните данни.

Законът планува разнообразни по мярка наказания за нарушение на отговорностите, планувани в него, които според от типа на нарушаването варират от 400 лв. до 20,000 лв. за юридически лица. За наново нарушение на отговорностите за основаване на канал за вътрешно подаване на сигнали и за периодически обзор и актуализиране на вътрешните правила, признати в тази връзка, са планувани по-големи размери на глобите, а точно от 10,000 лв. до 30,000 лв. за юридическите лица. Предвидена е и санкция в размер от 3000 лв. до 7000 лв. за лице, за което е открито, че умишлено e подало сигнал или обявило обществено погрешна информация.

" Законът изисква сигналите да бъдат ясно подадени от съответно физическо лице, а не анонимни. И лицето да е решително в достоверността на тази информация. Ако се откри, че умишлено се подава информация, която е погрешна, и лицето систематично продължава да подава такава информация, то предстои на глоба от 3000 до 7000 лв. ", изясни Караджов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР