Държавата отново с опит да изсветли доходите. От НАП започнаха

...
Държавата отново с опит да изсветли доходите. От НАП започнаха
Коментари Харесай

Проверки на НАП по морето: Как получават заплатите си работещите в курортите?

Държавата още веднъж с опит да изсветли приходите. От Национална агенция за приходите започнаха инспекции по курортите дали чиновниците в заведения и търговски обекти имат подписани контракти и внасят ли им се осигуровки на действителните хонорари. Годишната вреда за бюджета от нерегламентирано възнаграждение на труда надвишава 300 млн. лева

Плащането на ръка или без контракт освен лишава чиновниците от компенсации за майчинство, безработица или пенсия, само че води и до съществени загуби в държавната хазна.

" Бизнесът е задължен да подписа подобен контракт. Това важи в цялостна мощ и за самия служащ. Апелираме към страната да вземе ограничения, с цел да може нискоквалифицираните служащи да не работят " на черно " и в това време да са на борсата, което е в огромен ущърб както на страната, по този начин и на бизнеса, споделя Марин Сотиров.

Това лято ще бъдат направени над 10 000 инспекции по българското Черноморие.

" Всяка година идват за инспекциите. Нарушения към този момент не са открити. Изискват ни документи дали осигуряваме всеки един чиновник, ние имаме такива документи, представяме им ги ", споделя Калин Колев - шеф на заведения в Бургас.

Данъчните инспектори ще влязат в заведения за хранене и атракциони: ще вършат инспекции посредством способа " скришен клиент " и посредством документални инспекции на място. Ще се следят обекти в секторите търговия, строителство и хотелиерство, които са в своя пик на претовареност през летния сезон.

" Искаме в действителност да се направи една статистика и да ни дадат цифри, след тези инспекции, само че да бъдат тествани всички бизнес обекти по Черноморието и освен, тъй като знаем, че с изключение на заведенията, има още стотици други бизнеси и да ни се даде информация какъв брой и къде са нарушаванията, в кои браншове ", споделя още Марин Сотиров.

Потърсихме и мнението на сезонни служащи от курорт край Варна по какъв начин получават заплатите си и имат ли подписани трудови контракти, само че никой не пожела да разяснява. През лятото на предходната година при инспекциите бяха открити над 780 нарушавания, огромна част от тях свързани с укриване на налози и осигурителни вноски.

Репортери: Мариана Малева, Даниела Цекова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР