Държавата отказва да опазва културното наследство на България. Националният институт

...
Държавата отказва да опазва културното наследство на България. Националният институт
Коментари Харесай

НИНКН обяви, че е изоставен от държавата, наследството - също

Държавата отхвърля да опазва културното завещание на България. Националният институт за недвижимо културно завещание (НИКН) има едвам 50 души администрация, издава 2000 мнения за здания годишно, само че огромна част от тях не могат да бъдат изпълнени. Това изясни по време на конференция в Българска телеграфна агенция арх. Петър Петров, който е шеф на НИНКН.

Той разказа проблеми със постройките в огромните градове - богати архитектурно, само че всеобщо постройките се оставят да бъдат разрушени. Изоставените здания след време се изгарят. На къщи, на които притежателите са в чужбина, страната и общината нямат никакви права, сигнализира Петров.

Той е провел срещи с новото държавно управление и направил оферти за преструктуриране на института и прекосяване на делегиран бюджет, останали са без решение. Няма система за поддържане на културното ни завещание , безапелационни са от НИНКН.
 Пълна злополука при опазването на недвижимото културно завещание
Пълна злополука при опазването на недвижимото културно завещание

Незавидна обстановка със съхраняването на историческите обекти регистрира шефът на НИНКН

От Института сигнализират, че към 400 скъпи мостри изчезват необратимо всяка година и процесът се форсира макар задължението на страната да опазва недвижимото завещание. Няма национална тактика за това национално благосъстояние, създавано в продължение на 6,5 хилядолетия по нашите земи. От 39 600 недвижими културни полезности едвам 480 са предпазени от заличаване.

Законът за културното завещание изисква да се оправят режимите на постройките, когато няма такива- мненията за постройките не са подкрепени със закон.

През последната година НИНКН поставя обезверени старания да промени системата на запазване на културното завещание. За това са нужни незабавни промени в закона, незабавна актуализация на листата на недвижимото културно завещание, нова конструкция на НИНКН и държавническо мислене за опазването и ръководството на недвижимото културно завещание.
 От над 1400 недвижими културни обекта в София 800 са единствено декларирани
От над 1400 недвижими културни обекта в София 800 са единствено декларирани

Системата за регистрация е архаична

Междувременно, до момента в който тече конференцията, от Министерството на културата изпратиха свое мнение по казуса на НИНКН. От там уведомяват, че са увеличени с 30% приблизително заплатите на чиновниците в Националния институт за недвижимото културно завещание от 1 юли. Това от МК регистрират като " стъпка напред ".

" Изключително конкурентната среда на хонорари за качествени и подготвени експерти в региона на недвижимото културно завещание изискваше предприемането на тези ограничения за попречване на приключване на експертиза и облекчение на съгласувателните процедури за притежателите на здания - недвижими културни полезности ", изясняват от министерството.

Арх. Петър Петров призна, че последната седмица водят диалози с представители на Министерство на културата. Обсъждани са три разновидността, само че няма решение за промени в Института.

Арх. Петров изясни, че всеки месец обмисля дали да си подаде оставката, само че желае въпреки всичко да се стигне до някакви промени.
 Събориха емблематична къща от 19-и век в центъра на София
Събориха емблематична къща от 19-и век в центъра на София

Общината няма данни постройката да е монумент на културата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР