Държавата не само, че не е на пауза, а се

...
Държавата не само, че не е на пауза, а се
Коментари Харесай

Асен Василев: Не можем да тръгнем напред, докато държавата е пробита като лейка


„ Държавата освен, че не е на пауза, а се видя, че по време на войната в Украйна, която докара до енергийна рецесия, до инфлационна рецесия, България съумя да порасне с 3,9% - такова нещо през последните 15 години не помним “.

Това съобщи в предаването „ “ съпредседателят на „ “.

„ Това демонстрира, че България е богата страна. Индустрията се оправи. Като мина времето се видя освен, че няма пауза. Ако бяхме приели същински бюджет, който да продължи повдигането на минималната заплата, в този момент те щяха да изпреварват инфлацията “, добави той.

„ Докато бях министър в служебния кабинет на Радев през 2021 година, внесох актуализация на бюджета, която беше призната. Това разреши на бизнеса да посрещне ковид, случи се първото нарастване на пенсиите, дадоха се и пари за културата. Тогава в една комплицирана обстановка се направи стратегия, която разреши 2022 година да стартира обикновено “, разяснява някогашният министър на финансите.

Според него сега служебното държавно управление извършва бюджета, който беше признат в средата на 2022 година.

„ Джемкорп “ и „ Магнитски “

„ Това бяха 9 страници необвързващ меморандум с „ Джемкорп “, който беше преустановен без да има вреда за страната. Нямам по какъв начин да е можело да има вреда, в случай че е необвързващ “, акцентира той.

Василев уточни, че включените в санкционния лист „ Магнитски “ са нанесли вреди на страната.

„ Това, което виждаме към листата „ Магнитски “ е едно към едно с това, което Министерство на вътрешните работи съобщи в прокуратурата след арестите – 400 страници. Прокуратурата тогава сподели, че няма данни за започване на следствие. Това е огромният проблем – никой не гони хората, които отклоняват публичния запас. Това е борбата за страната. Не можем да тръгнем напред, до момента в който страната е като пробита лейка и отвред тече “, акцентира съпредседателят на „ “.

„ След шумната акция в президентството – нищо. Когато се даде действителен материал – никакво придвижване. Проблемът е, че няма надзор над тази институция – от Народното събрание, от проверяващ магистрат “, сподели още той.

Обвинения в енергетиката

Василев разяснява и повдигнатото обвиняване против някогашния министър на енергетиката в държавното управление „ Петков “ Александър Николов за пазаруване на газ на високи цени. Той беше от квотата на „ “.

„ В обвинителния акт написа, че цените са по-високи от тези, които „ Газпром “ би ни продал. Има дребният проблем, че „ Газпром “ спря да ни продава. Интересно ми е дали и това обвиняване няма да падне след години “, добави Василев.

Бившият министър на финансите не знае дали е била наета адвокатска фирма за съвещания против 500 хиляди лв..

„ Имаме корав контракт с „ Газпром “. Ние сме задължени да купуваме от там. Ако тръгнем да купуваме от различен снабдител и от „ Газпром “ – това ще нанесе вреда. В момента, в който „ Газпром “ спря контракта, тръгнахме да търсим други възможности “, сподели съпредседателят на „ “.

„ Стресът пристигна не от обстоятелствата, не от какво се случва, а от едно говорене да се плашат хората. Излезе представителят на държавното управление да изяснява по какъв начин хората ще умират зимата от мраз. Сега е февруари – някой да умира от мраз? “, уточни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР