Държавата Израел е получила молба за помощ от Сирия след

...
Държавата Израел е получила молба за помощ от Сирия след
Коментари Харесай

Да спасиш врага си: Израел праща хуманитарна помощ на Сирия след земетресенията - Свят

Държавата Израел е получила молба за помощ от Сирия след опустошителните трусове и разгласи, че ще я извърши, оповестяват израелски медии и Ройтерс. Това е рядко срещано съдействие сред враждуващи съседи, отбелязва организацията.

Потвърждение за изпращане на помощ освен за Турция, а и за Сирия пристигна от министър-председателя Бенямин Нетаняху. В тирада той сподели, че е наредил да се изпрати помощ на Турция – епицентърът на двете опустошителни трусове от 6 февруари с магнитуд 7,8 и 7,5 – и още през вчерашния ден следобяд излетя първият аероплан.



" Тъй като беше получена молба да се направи това и за доста жертви на земетресението в Сирия, аз подредих да се направи и това ", сподели той на церемонията в болница покрай Тел Авив. Впоследствие той съобщи, че молбата за филантропична помощ за Сирия е била предадена " от дипломатически чиновник ", който не назова.

Официален Дамаск не удостоверява това. Сирийският проправителствен вестник " Ал Ватан " цитира формален източник, който отхвърля Дамаск да е отправил такава молба към Израел.

" Аз утвърдих това и разгадавам, че тези неща ще бъдат осъществени скоро ", споделя обаче Нетаняху.

Жертвите в Сирия са минимум 1600 души, ранените са над 3600. Болниците са претъпкани, медицинските екипи не смогват, макар че работят непрекъснато.

Запитан кой е отправил настояването във връзка с Сирия, представено от Нетаняху, израелски чиновник съобщи пред Ройтерс: " Сирийците ". Запитан дали това се отнася за членове на опозицията или за държавното управление на президента Башар Асад, служителят отговори единствено: " Сирийците ".

Израелската социална телевизия Kan съобщи, че Русия е предала настояването на Израел да помогне на Сирия. Телевизията не уточни източник на тази информация. Руското посолство в Израел е отказало коментар.

Помощта, която Израел ще изпрати, включва одеяла, палатки и лекарства, заяви още малкия екран. Правителството на Нетаняху е изразило подготвеност да одобри потърпевши, в случай че бъде помолено за това.

Израел и Сирия са в положение на война от десетилетия с интервали на преустановяване на огъня. За известно време Израел помагаше на сирийските бунтовници през окупираните Голански възвишения, а през 2018 година работи с Йордания и Вашингтон за изтегляне на сирийските спасители от " Белите каски " и техните фамилии, бягащи от нахлуване на държавното управление.

Израел в никакъв случай не е имал дипломатически връзки със западната си съседка Сирия, която е воювала против еврейската страна в най-малко четири войни, отбелязва в. Times of Israel и припомня, че и Техеран, и Москва имат военно наличие в Сирия, а израелските военновъздушни сили постоянно правят въздушни набези там.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР