Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни

...
Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни
Коментари Харесай

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка заради чакалнята за еврозоната

Държавата изкупува дял от Първа капиталова банка, с цел да извърши последното изискване за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „ Хоризонт “ от Министерството на стопанската система. Оттам прецизираха, че единственият претекст за държавната интервенция е срокът до юли да са изпълнени всички условия на Европейската централна банка за присъединението на страната ни към така наречен чакалня за еврозоната.

По-рано денем бяха препоръчани на търг права 110 милиона права на комерсиалната банка, като към момента не е ясно каква част от тях ще бъдат добити от страната.

Двама вложители купиха препоръчаните права на банката, като единият от тях - 108 милиона. До 25 юни би трябвало да се реализира заплащането, с което договорката ще е завършена. Очаква се това да стане в петък.

Укрепването на капитала на банката е последното изискване, сложено пред България за влизането ѝ във валутния механизъм, предшестващ еврозоната и в тясно съдействие с банковия съюз. То бе сложено след оценка на качеството на активите и стрес-тест в шест банки от страна на ЕЦБ. Още една банка имаше рекомендации от Франкфурт, само че тя ги извърши по-рано през годината.

Междувременно от Франкфурт и от Брюксел излязоха с постоянните отчети за напредъка на страните по пътя им към еврозоната. И Европейската централна банка, и Европейската комисия акцентират, че България към този момент е отвън критерия за непоклатимост на цените, заложен в контракта от Маастрихт. Формално това не е спънка за влизане в ERM II, а за еврозоната. Становищата на банката и комисията са основни и за политическото решение за страната ни, което би трябвало да се вземе от страните от еврозоната и от Дания - единствената страна, която сега е част от валутния механизъм, само че със непокътната национална валута.

От ЕЦБ допълват, че правната рамка в страната ни също не дава отговор изцяло, с цел да вкара еврото. Критики и има към институционалната среда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР