Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година

...
Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година
Коментари Харесай

Руснаците държат Запорожката АЕЦ като заложник. По-лошо не се е случвало в световната енергетика, заяви украинският президент

Държането на атомна електроцентрала като пленник за повече от година - това сигурно е най-лошото нещо, което в миналото се е случвало в историята на европейската или международната нуклеарна енергетика. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски след срещата си с генералния шеф на Международната организацията за атомна сила (МААЕ) - Рафаел Гроси.
 
Миналата седмица МААЕ предизвести, че сигурността на Запорожка АЕЦ не е обезпечена, а Гроси съобщи, че си " играем с огъня ". Зеленски е споделил на Гроси, че сигурността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде обезпечена, до момента в който съветските войски не изоставен обекта.
 
Праз март 2022 година съветските войски превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ, още през първите седмици на войната. Кремъл не дава признаци за подготвеност да се откаже от контрола върху нея. Руски публични лица настояват, че желаят да я свържат с съветската електропреносна мрежа.
 
" Без незабавното евакуиране на съветските войски и личен състав от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите региони всички начинания за възобновяване на нуклеарната сигурност и сигурност са обречени на крах ", декларирал е Зеленски пред Гроси.
 
Гроси разяснява, че двамата със Зеленски са имали " продан на отзиви " по отношение на отбраната на централата и нейния личен състав. Екип от наблюдаващи от от организацията на Организация на обединените нации е ситуиран в централата от септември.
 
Ръководителят на МААЕ неведнъж е призовавал за основаване на зона за сигурност към обекта и се пробва да договаря и с двете страни, само че съобщи през януари, че постигането на съглашение става все по-трудно.
 
Запорожието е един от четирите района, за които Москва твърди, че са анексира през септември след референдуми, наказани от интернационалната общественост. Русия счита обекта за своя територия, която Украйна отхвърля.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР