Дария още не е навършила 6. Родителите откриват затвореност в

...
Дария още не е навършила 6. Родителите откриват затвореност в
Коментари Харесай

Дария се усмихва и поздравява цветята и слънцето, постепенно се приобщава към другите деца

Дария още не е навършила 6. Родителите откриват необщителност в общуването на момичето още преди 2-3 години.
Специалистите откриват лека форма на разстройство от аутистичния набор.
Майка ѝ Алена изясни, че на детето са разкрили сензорна дисфункция и праксис – положения, които взаимно си въздействат и от време на време едното води до другото. Представете си за една майка какво е - да не може да схваща детето си, да липсва противоположна връзка, да не вижда пламъче в очичките, мотивация в държанието.

В центъра Свети Никола слагат епикриза, за което са били нужни цели 6-7 месеца. ТЕЛК дефинира 80% понижена продуктивност. И стартират визитите на центрове, институции, специалисти…
Когато за пръв път отиват при Владислава Цолова – величие в тази област, Дария е на 3 и половина, само че още не приказва.
До една година се появява първата тирада, въпреки и малко несвързана.

Хубавото беше, че в центъра не поставяха етикети, работеха с прибавен поведенчески разбор, изяснява майката. След това – преди към година,  родителите водят детето в различен център - Фернандина, където има и логопед, а методът е самостоятелен.

Помощта от последното издание на Българската Коледа отива за този център. Парите са стигнали за 3 месеца процедури. Родителите са получили сумата чак през месец май. Кандидатстването е обвързвано с много бягане и администрация и сега фамилията също събира информации и документи.

Много е значимо родителят да осъзнае в точния момент, че детето му има проблем, акцентира дамата.
Добре е, че работихме през последните години, другояче Дария надали щеше да се приобщи към другите дечица – споделя още майката, и прибавя с нескрита вяра – доста е дръпнала.

Самата майка е безработна, с цел да се грижи за госпожицата и единствено таткото работи. По думите ѝ - множеството фамилии с такова дете са в това състояние.

И макар мудната система и това, че помощта – постепенно и мъчно доближава до нуждаещите, майката е уверена и акцентира, че за родителите и за децата всяка поддръжка е значима.
И откровено се радва, че има такива акции като Българската Коледа. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР