В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница Шейново“, ръководено от

...
В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница Шейново“, ръководено от
Коментари Харесай

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното поделение към Втора АГ болница „ Шейново “, ръководено от доктор Донка Узунова получават инсталация от Българската Коледа няколко години. В предходно издание на самодейността тук е доставен ехограф – за наличен и безопасен способ на диагностика, въпреки и със характерни трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни, а в този момент към този момент имат освен за централна нервна система, само че и подобен, който дава информация за коремните органи, за ехокардиография.

Около 25% от новородените имат някакви особености на сърдечно-съдовата система. С този ехограф нещата се обясняват бързо и може да се работи съответно при потребност от оперативно лекуване – изяснява доктор Узунова.

От последното издание на Българската Коледа в отделението е постъпил уред, наименуван цифрова система за транскутанен кръвно-газов мониторинг . Той по новаторски метод дава показанията на въглеродния двуокис в кръвта.
 Използва се при рисковите новородени – при под 1500 година тегло, даже под 1000 грама. Те имат потребност от подкрепяне на дишането със специфични апарати. Досега измерването е ставало по кръвен път (свързано с убождане, болежка и стрес за детето).

По приблизителни калкулации единствено в " Шейново " тази инсталация ще бъде от изгода за към 350 бебета годишно.

Ние не лекуваме единствено едно дете, а цялото му семейство. С по-модерната здравна техника се улеснява трудът на лекарите, само че и родителите, фамилиите са по-спокойни, изяснява още доктор Узунова.

Чуйте повече по тематиката в репортажа.
За да помогнете и вие - изпратете SMS на номер 1117 За А1, Vivacom и Telenor.

За закрепени клиенти на А1 и Vivacom се обадете на номер 0900 1117.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР