ДАНС, МВР и БНБ работят по случая със сметка или

...
ДАНС, МВР и БНБ работят по случая със сметка или
Коментари Харесай

Адвокат, български гражданин, трансферирал венецуелските пари

ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Българска народна банка работят по случая със сметка или сметки на български жител, в които са постъпвали пари от Венецуела , а от тях огромни суми са били превеждани към други страни.

Сметката е една, само че с голям брой свързани други такива, по линията на това, че българинът е юрист и по закон има право да открива доверителни сметки.

Това е проведен път, канал за изнасяне на средства, съобщи основният прокурор Сотир Цацаров.

" Жизненоважна е нуждата да спрем незаконния трансфер на парични средства и фондове за Венецуела. " Това сподели пред публицисти американският дипломат у нас Ерик Рубин след срещата с премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и с представители на ДАНС.

Той увери, че държавното управление на Съединени американски щати дружно с Европейски Съюз работи в тясно съдействие, с цел да подсигурява, че благосъстоянието на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и дефинира срещата като " чудесна полемика ".

Тясно съдействие по думите му има и сред двете държавни управления и правоохранителните органи, които подсигуряват продан на информация и подхванати дейности.

От американските сътрудници е получена информация за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела, за които са употребявани български банкови сметки. Част от средствата са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията за това са били разнообразни, а от прокуратурата считат, че не са действителни, уточни основният прокурор Сотир Цацаров. Основанията са свързани с поддръжка и финансиране на спортна федерация във Венецуела, със закупуване на храни в страната и " нямат общо с действителността ", добави Цацаров.
 ДАНС и Съединени американски щати са засекли българин със стотици милиони от Венецуела
ДАНС и Съединени американски щати са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

Ерик Рубин разисква въпроса с Борисов

Парите от българската банка са излизали на разнообразни учредения към разнообразни банки, откритата сметка е била единствено една, само че с доста свързани, изясни и шефът на ДАНС.

Към момента се работи интензивно от органите на ДАНС и към момента точната сума на прехвърлянията не е ясна.

За преводите, интервалите и основанията за трансфер ще има цялостна информация. Едва тогава ще бъде формирано наказателно произвеждане за пране на пари, изясни още основният прокурор.

Целта е да не се допусне превод от сметките, стана ясно още от думите му, като по-късно той уточни, че сметката е блокирана . Проверяват се и други банки.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че организацията прави инспекции в банката, с цел да откри цялостната фактология към преводите. Получено е подпомагане от Българска народна банка.

Титулярът на сметката е българин , живее в разнообразни страни и не обитава непрекъснато на територията на България.

Сметката не е класическа, а е открита като доверителна, защото титулярът е регистриран и като юрист. По реда на Закона за адвокатурата юристите имат право да откриват доверителна сметка, в които се съхраняват сметки на негови клиенти във връзка адвокатската активност, която прави. По думите на Цацаров е употребена тъкмо формата на доверителна адвокатска сметка, с цел да могат да бъдат основани подсметки на съответни клиенти, при които да постъпват паричните преводи от Венецуела и от които тези парични средства да бъдат трансфериран и на разнообразни учредения.

" Става дума за напълно проведен механизъм за изнасяне на парични средства и няма общо с политическата конюнктура във Венецуела ", безапелационен беше основният прокурор. Информацията, получена от американските управляващи, касае една съответна банка. Цацаров обаче изясни, че наложително ще бъдат тествани и всички останали банки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР