ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на ниво Строго

...
ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на ниво Строго
Коментари Харесай

ДАНС е отнела допуска на Цацаров до секретна информация, защото е "неблагонадежден"

ДАНС е лишила достъпа до класифицирана информация на равнище " Строго секретно " на ръководителя на антикорупционната комисия и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров, Това заяви персонално министър председателят Кирил Петков в изявление за bTV, като посочи, че решението на ДАНС е с днешна дата и за него той е бил известен от самата организация. Отнемането на позволява на Цацаров е станало вследствие на инспекция за така наречен надзор на надеждност на ръководителя на КПКОНПИ, която е траяла известно време. В резултата на събраните данни е преценено, че той е обезсърчителен.

Класифицирана информация е обаче по кое време е почнало следствието, на какво съображение и какви тъкмо за обстоятелствата и събитията, които са стимулирали извода, че Цацаров е неблагонадежен, по кое време са зародили те и така нататък Този въпрос е изключително значителен, предвид на това, че Цацаров в продължение на седем години беше основен прокурор, от съвсем две години оглавява и Антикорупционната комисия, а преди този момент за един нескончаем интервал беше ръководител на Пловдивския областен съд и сочин като арбитър за образец от ръководещите от ГЕРБ.

От друга страна отнемането на позволява до секретна класифицирана информация за насилствена кадрова промяна не е чужд метод на деяние за ДАНС. През 2017 година да вземем за пример по доста противоречиви аргументи беше лишен допускът на зам.-председателя на Бюрото за надзор на СРС - Георги Гатев, което послужи като съображение за отстраняването му от поста. Тогава ръководител на Бюрото беше Бойко Рашков, който, дружно с Гатев, поведоха една дълга акция за дисциплиниране на прокуратурата и ДАНС, а и съда, при искане и издаване на позволения на специфични разследващи средства. Така те влязоха в спор с Цацаров, тогава основен прокурор, и точно в отговор на това Цацаров и ДАНС проведоха отстраняването на Гатев, а по-късно - и на Рашков.

Друг забавен въпрос е дали някогашният основен прокурор е знаел за инспекцията и идното лишаване на позволява му и дали това е повода изненандващо да подаде оставката си през вчерашния ден. " Не мога да кажа дали оставката на Сотир Цацаров е на база негово съмнение за това решение. Надявам се това да не е по този начин ", разясни Петков. Ако Цацаров е знаел авансово за решението на ДАНС, това значи, че той е имал къртица в организацията. По информация на " Капитал " решението дза отнемането на позволява му е връчено публично тази заран в КПКОНПИ.
Реклама
Кирил Петков приветства ДАНС за решението и акцентира, че то демонстрира, че към този момент няма хора над закона. Премиерът акцентира, че оценката му за работата на Цацаров е " мощно негативна ".

С оповестената вечера оставка Цацаров изпревари и идната до два-три месеца промяна в КПКОНПИ, която е предпочитана за ръководещите. Планът е органът да бъде разрушен в настоящия си тип и да бъде разграничен на две - едната му част да се занимава с антикорупция, а другата с лишаване на нелегално добито имущество. При измененията Цацаров щеше да загуби поста си.

Пред bTV Кирил Петков поддържа и декларацията, с която управялващата коалиция изиска в Народното събрание през днешния ден отдръпването на основния прокурор Иван Гешев. " Доверието, очевидно и на ръководещата коалиция, и моето персонално, както и на огромна част от българския народ, е сведено просто до обстоятелството, че най-хубавият акт е да си подаде оставката. Никой не има вяра, че прокуратурата работи както би трябвало да работи ", съобщи министър председателят.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР