Данните за месец юли показват, че инфлацията идва от вдигането

...
Данните за месец юли показват, че инфлацията идва от вдигането
Коментари Харесай

Каква зима ни очаква заради рекордно високата инфлация?

" Данните за месец юли демонстрират, че инфлацията идва от повдигането на цената на парното поради природния газ. Това беше предстоящо и по тази причина още преди месец приканих да се намерят буфери и запаси, с цел да не се подвига парното. България създава на ниска цена ток, само че го продава скъпо и получава огромни облаги. Част от тези средства отиват за обезщетения на бизнеса, съгласно мен би било обикновено част от тези средства да отидат за обезщетения на семействата, с цел да не усещат проблемите с геополитическите цени на газа. Компании, които печелят от инфлацията, не би трябвало да получават обезщетения. Освен това би трябвало да се върви към по-голямо повдигане на заплатите ", сподели в " Денят стартира " старши икономистът на институт " Отворено общество " Георги Ангелов.

Икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова уточни, че на съвещанието на Кризисния щаб в понеделник още веднъж бе издигнат въпросът за отплата на цената на газа главно за бизнеса, само че и за семействата.

" Отговорът беше - няма пари. Освен това не е допустимо, тъй като няма Народно заседание да се дефинира нова помощ, която да се изплаща ", добави Ваня Григорова.

Обяснено е било, че държавните енергийни сдружения се източват оптимално, с цел да се покрият обезщетенията за бизнеса все още.

" От частните енергийни сдружения, които осъществят огромни облаги, не се удържат никакви средства. Обявено е, че спомагателни средства няма ", добави Ваня Григорова.

Георги Ангелов разясни, че има компании, които печелят от инфлацията и даже я основават. Даде образец с " Нефтохим ", който основава огромна част от инфлацията с цените на горивата. Има големи облаги и все пак ние му плащаме обезщетения за ток.

" Ние компенсираме с инфлацията този, който основава инфлацията. При този на ниска цена нефт, който България получи изключение и може да внася, би трябвало цената на бензина да е към 2 лв., само че тя в действителност е над 3 лв., макар компенсацията, която заплаща страната. Отново имаме една свръхпечалба в компанията не поради пазарни фактори, а поради това, че България е осигурила изключение от ембаргото за съветски нефт ", съобщи Георги Ангелов.

По думите му, в случай че тези пари бъдат върнати към потребителите, инфлацията ще спадне.

Ваня Григорова е безапелационна, че би трябвало да се наложат регулации на пазара на петрола и горивата. По отношение на приходите тя също изрази мнение, че би трябвало да се усилват. Припомни, че макар настояванията на синдикатите, минималната работна заплата не беше увеличена. Обясни, че служебното държавно управление не може да вдигне минималната работна заплата, в случай че няма средства в бюджета, с които да я изплаща.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР