Данните са шокиращи - около 17% от храните, произвеждани в

...
Данните са шокиращи - около 17% от храните, произвеждани в
Коментари Харесай

Ето как храните да са по-дълго годни за консумация

Д анните са шокиращи - към 17% от храните, създавани в света, се похабяват. Това демонстрират данни на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда. Още по-шокиращо е, че в това време 3,1 милиарда души по света не разполагат със здравословна храна за себе си и фамилиите си. Това съобщи .

Най-много храна се похабява в частните семейства - над 50%, едвам 7% - в магазините и 9% - в заведения за хранене и заведения за публично хранене. Падат се по към 131 кг храна на човек на година. Похабяването на храна е и прахосване на вода, труд, електрическа енергия – с други думи на запаси, нужни за нейното произвеждане. 

След празниците нормално остават доста останки от празничните трапези, част от които отиват напряко в боклука. С помощта на няколко елементарни трика можете да се насладите на изостаналата храна и по-късно, а и да намалите питателните боклуци. Ето по какъв начин: 

Има разлика сред период на валидност и " най-хубав до "   

Ако срокът на валидност на храната е изминал, по-добре не я консумирайте. Ако да вземем за пример срокът на валидност на млякото е изминал, помиришете го, с цел да установите дали е развалено. Но млечните творби по принцип имат по-дълга валидност от минималната, която е маркирана на опаковката.

Използвайте кутии, които се затварят херметически, с цел да запазите неопакованите храни свежи в хладилника. Уверете се, че са фактически добре затворени, с цел да се резервира свежестта на храните за по-дълго време и да се предотврати замърсяването им.

Притопля се единствено един път

Преди да ги консумирате, се уверете, че остатъците от храни са притоплени с нужната температура, тъй че да бъдат обезвредени вероятно патогенни бактерии. Освен това би трябвало да се знае, че храните се притоплят единствено по един път. Също по този начин постоянно може да дарите храна на другари и съседи. 

За да е чисто, поддържайте ръцете си, работните повърхности, приборите, дъските за рязане и кухненските кърпи чисти. Често преди готвене суровото месо се измива под течаща чешма, само че това в действителност усилва риска от кръстосано замърсяване в кухнята. Затова избърсвайте повърхностите и постоянно сменяйте и перете кухненските кърпи.

Как да запазвам храната си?

Храната би трябвало да се слага в подобаващата кутия - стъклото е най-хубаво за запазване на месо. То е елементарно за миене и не се драска, както пластмасата. В драскотините може да се развиват бактерии.

За да е задоволително добре опечено, използвайте термометър, само че се доверявайте и на очите си - в случай че месото наподобява кърваво, то вероятно в действителност не е готово. Ако готвите птиче месо и има кръв наоколо до костите, то очевидно се нуждае от още време на печката.

Добре е храните да се съхраняват разделно - дръжте месото, рибата, млечните артикули настрана едни от други, с цел да избегнете разпространяването на бактерии. Почиствайте постоянно хладилника си.

За какво да внимаваме?

- Достатъчно мощната термична обработка на изостаналите храни е най-хубавият метод да бъдат унищожени гъбичките и бактериите, които могат да причинят хранителни отравяния и чревни инфекции. Американското министерство на опазването на здравето дава рекомендации какъв брой време другите типове храна могат да се съхраняват в ледник: 

- Сготвена храна по принцип се съхранява сред три и четири дни.

- Хладилниците не предотвратяват развиването на бактерии и гъбички, а просто го забавят.

Два типа организми “развалят ” храната: патогенни бактерии като ешерихия коли, листерия и салмонела, които предизвикват отравяния, както и други типове бактерии и микроорганизми - като дрожди, плесени и гъби, които предизвикват неприятни миризми и усети.

Винаги спазвайте нужните температури на готвене и печене.

Обръщайте и разбърквайте храната по време на нагряване и притопляне, с цел да сте сигурни, че тя е отмерено сготвена.

Използвайте сетивата си, с цел да ревизирате качеството на храната, преди да я консумирате. 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР