Данните са от проучване-анализ на бившия председател на Националния съвет

...
Данните са от проучване-анализ на бившия председател на Националния съвет
Коментари Харесай

Декларация на писатели от българския П.Е.Н. - център в подкрепа на свободата на словото и печата

Данните са от проучване-анализ на някогашния ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаменти – Илко Гетов. Изводите от обявата са, че цените на медикаментите са изкуствено повишени и са няколко пъти по-високи от междинната им стойност в страните от Европейски Съюз. Парадоксално, вместо Варненската прокуратура да проверява лекарствената спекулация, столичната Столична дирекция на вътрешните работи приканва на разпит публицистите, с цел да обяснява източника на информация и механизма за инспекция на обстоятелствата в изданието.

Мотивът за разпита е неуместен: директорката на разследваната болница „ Св. Марина “ се почувствала „ оклеветена “. И вместо против нея, варненската прокуратура, завежда кореспонденция против публицистите, с цел да ги сплаши, като желае пояснение за какво обстоятелствата стават обществено притежание!

Ние, членовете на П.Е.Н.-центъра, се причисляваме към реакцията на Международния институт за пресата, който цитира оценката на Алексей Лазаров като „ неприемлива форма на напън “ върху проверяващата публицистика у нас. Още повече, че това не е изолиран случай.

Цитираният проблем надалеч не е единствен – дано напомним и случая с журналиста от в. „ Сега “ Мартин Георгиев, който се опита да ревизира имуществото на един от гардовете на Ахмед Доган преди две години.

Считаме, че практиката да се постанова негласна цензура, внушавайки боязън у публицистите, не е инцидентен факт, а метастаза на отживели похвати от предишното. С сходно мислене Народното събрание отхвърли основен закон -– този за отбрана на хората, които подават сигнали за нарушавания, в това число и корупция, признат с решение №709 на Министерския съвет от 29.09.2022 година, и който беше в осъществяване на Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз.

Затова ние писателите, опазвайки демократичните обичаи на българския П.Е.Н.- център и неговата идея за отбрана на свободата на словото, призоваваме институциите на реда и закона да се извърнат с лице към аргументите за отрицателните феномени у нас. Хората имат правото да бъдат осведомени по какъв начин се съблюдават законите и защо се харчат парите им. Унищожим ли свободата на словото, демокрацията пада в жертва.

 

Подписали:

Аксиния Михайлова, Алек Попов, Александър Гочев, Амелия Личева, Ахмед
Емин Атасой, Бойко Ламбовски, Весислава Савова, Владимир Шумелов, Георги
Господинов, Георги Константинов, Георги Цанков, Димитър Стоилов, Елисавета
Шапкарева, Здравка Евтимова, Иван Христов, Йорданка Белева, Кирил Топалов,
Кристин Димитрова, Лъчезар Лозанов, Людмил Димитров, Маргарит Жеков, Митко
Новков, Невена Борисова, Николай Табаков, Петър Чухов, Роман Кисьов, Румен
Шомов, Силвия Чолева, Станчо Пенчев, Хайри Хамдам, Цветанка Еленкова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР