Данните на Евростат опровергават твърденията на ЕЦБ, че причината за

...
Данните на Евростат опровергават твърденията на ЕЦБ, че причината за
Коментари Харесай

Вдига ли инфлацията увеличението на заплатите?

Данните на Евростат опровергават изказванията на ЕЦБ, че повода за инфлацията е повишението на заплатите, като демонстрират, че разноските за труд на единица продукция са нарастнали по-малко от повишаването на цените през първото тримесечие на 2023 година Това е продължение на наклонността от 2022 година повишаването на заплатите да изостава надалеч зад инфлацията, намалявайки покупателната дарба на хората, споделя в собствен разбор Даниела Пенкова, стопански специалист на КТ " Подкрепа.

В края на март 2023 година ЕЦБ беше принудена да признае своята грешка и уточни в икономическия си бюлетин: " През първото тримесечие на 2023 година годишният ритъм на напредък на дефлатора на БВП  на еврозоната доближи рекордно високо равнище от 6,2% по отношение на 5,7% от предходното тримесечие. Приносът на облагите е изключително огромен през последните три тримесечия, като съставлява почти 60% от общия растеж на дефлатора на Брутният вътрешен продукт “.

Според специалиста неустойчивостта на цените на силата послужи на компаниите като опрощение за необмислено повишение на цените. Същевременно данните демонстрират, че маржовете на облагите на фирмите се усилват, а не се свиват, както би трябвало да бъде, когато разноските за сила набъбнат внезапно.

Международният валутен фонд в своя обява от 26 юни 2023 година написа: " Нарастването на корпоративните облаги съставлява съвсем половината от нарастването на инфлацията в Европа през последните две години, защото фирмите усилиха цените си повече от скока на разноските за импорт на сила. Сега, когато служащите упорстват за покачване на заплатите, с цел да компенсират изгубената си покупателна дарба, фирмите може да бъдат принудени да одобряват понижаване на каузи на облагата. “

" Ясно е, че увеличението на облагите е изиграло по-голяма роля за покачването на европейската инфлацията през последните месеци “, казва Пол Донован, основен икономист в UBS Global Wealth Management. " ЕЦБ не може да оправдае дейностите си [вдигането на лихвите, бел.авт.], поради че повишаването на инфлацията се дължи на облагите. “

При сходна обстановка повдигането на лихвените проценти излишно вкарва страните в икономическа рецесия, без да взема решение корена на казуса, написа pariteni.bg. Централните банки не разполагат с работещи принадлежности, способни да усмирят така наречен " инфлация от лакомия “ (greedflation).

Историята демонстрира, че в такава обстановка работещите принадлежности са политически и са свързани със засилена интервенция на страната в стопанската система. Именно по тази причина КТ " Подкрепа “ е отправяла нееднократно през последните две години претенции за надзор върху цените на избрани артикули, европейски налог върху облагата, включително и въведеното от някои европейски страни с прогресивни данъчни системи в допълнение облагане на свръхпечалбите, и поддържане на ниски цени на продукцията на държавните предприятия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР