Данните на близо 71 млн. профила в някои от най-популярните

...
Данните на близо 71 млн. профила в някои от най-популярните
Коментари Харесай

Данните на близо 71 млн. профила в социалните мрежи са били публикувани в интернет

Данните на близо 71 млн. профила в някои от най-популярните платформи са били оповестени в интернет. Това е станало преди най-малко 4 месеца. Случаят е един от най-големите архиви, пускани в мрежата до момента, оповестява Ars technica.

Откритието е на Трой Хънт, специалист по киберсигурност, който поддържа и платформата Have I Been Pwned? Тя поддържа списък на компрометираните пароли и може да се употребява от хората за инспекция дали техен профил е жертва на хакери,предава vesti.bg.

За разлика от множеството сходни архиви, които хакерите популяризират в интернет, този не е заплатен и може да бъде изтеглян свободно. В него има данни за милиони сметки, както и към 25 млн. пароли, които до момента не са били оповестени в познатите архиви и бази данни. Има и близо 71 млн. неповторими имейл адреса - такива, които не са оповестени до момента.

Справка с платформата на Трой демонстрира, че към една трета от целия списък съдържа нови данни. Архивът е събиран от компрометирани компютри, а не от хакерски офанзиви по самите платформи. В базата данни има пароли за профили във Фейсбук, eBay, Yahoo, Roblox и други платформи.

Архивът съдържа информация за години обратно. Някои от паролите са от 2011 година Произволна инспекция посредством свързване с притежателите на някои от компрометираните профили е посочила, че данните са били или към момента са настоящи.

Проблем се оказва и фактът, че доста хора употребяват една и съща ключова дума за голям брой профили. С това компрометирането единствено на един профил, излага на риск и всички останали. Затова и платформата на Хънт има към 100 млн. неповторими пароли, само че те се появяват общо 1,3 милиарда пъти в разнообразни архиви, дубликати и други Експертите още веднъж предлагат на потребителите да употребяват единствено по една ключова дума за всеки профил, да задействат двуфакторната автентикация където е налична или да употребяват новите секретни ключове./24 chasa.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР