Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември

...
Данните, които излязоха от Националния статистически институт за периода юни-септември
Коментари Харесай

10% ръст на туристите през това лятото спрямо 2022 г.

Данните, които излязоха от Националния статистически институт за интервала юни-септември 2023 година, демонстрират 10 % растеж на туристите по отношение на 2022 година и 4,9 на 100 по отношение на най-силната предпандемична 2019 година. Това разяснява в Пловдив проф. Мариела Модева, консултант на министъра на туризма, която взе участие в деветата среща сред туристическия бизнес и локалната власт.

По думите на Модева вътрешният туризъм надвишава тези равнища, а входящият се е възстановил на 90 %. Спрямо 2019 година има понижение на туристите от Германия и Обединеното кралство. Считаме, че се оправдаха прогнозите за добър летен сезон с повече от 4,8 млн. туристи, уточни тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Очакванията за зимния сезон са, че даже да закъснее началото, курортите са готови с машините за неестествен сняг. Единствената ни задача е да наблюдаваме обстановката с израелските туристи, като все още нямаме всеобщ отвод от резервации, сподели още Модева.

Посещенията на музеите и културните институции бележат растеж, като през 2022 година има 4 млн. визити, което е 50 % растеж по отношение на пандемичната 2020 година, разяснява заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя уточни, че се работи по основаването на обединен народен културен календар, който да включва и представянето на българската просвета в чужбина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР