Дания е отделила 2,74 милиарда датски крони (400 милиона долара)

...
Дания е отделила 2,74 милиарда датски крони (400 милиона долара)
Коментари Харесай

Дания отделя 400 милиона долара за наблюдения с дронове в Арктика и Северния Атлантик

Дания е отделила 2,74 милиарда датски крони (400 милиона долара) за подсилване на наблюдението и разузнаването в Арктика и северната част на Атлантическия океан с безпилотни летателни апарати за дълги дистанции като част от по-широко рамково съглашение за възобновяване на защитата си и реализиране на задачите, набелязани от НАТО, съобщи Ройтерс.

Дроновете за полети на дълги дистанции ще подкрепят наблюдението на възходящата цивилна и военна интензивност в Арктика и Северния Атлантик и ще подсигуряват на Дания опцията да извършва по-ефективно задачите на НАТО, съобщи датското министерство на защитата.

Свиването на ледената завивка в Арктика форсира конкуренцията сред международните сили за надзор над ресурсите и водните пътища, напомня Ройтерс.

Дания е виновна за сигурността и защитата на арктическия остров Гренландия и Фарьорските острови в северната част на Атлантическия океан, които са суверенна територия на Кралство Дания.

" В бъдеще кралството би трябвало да поеме по-голяма отговорност за сигурността в целия район. Това значи, че би трябвало да използваме повече мощност в Арктика и Северния Атлантик ", съобщи нощес датският министър на защитата Троелс Лунд Поулсен.

Миналата година Дания се ангажира да влага 143 милиарда крони в защитата през идващите 10 години. Инвестициите в дронове са част от този ангажимент. Съгласно вчерашното съглашение са заделени общо 16 милиарда крони, които включват и системи за противовъздушна защита и се възобновява производството в цех за муниции в Северозападна Дания.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР