Даниела Горчева е редактор в издателство Дилмана. От години тя

...
Даниела Горчева е редактор в издателство Дилмана. От години тя
Коментари Харесай

Името на България се споменава с уважение заради Христо Грозев. На запад от Перник никой не пита кой е Волгин

Даниела Горчева е редактор в издателство " Дилмана ". От години тя живее в Нидерландия. Във Facebook тя написа своята позиция, обвързвана с това, че Кремъл търси сънародника ни поради закононарушение от Наказателния кодекс на Руската федерация.

 

Освен, че това основава действителна заплаха за живота на Грозев и слага под въпрос свободата на словото и работата на публицистите, ние като общество е належащо да защитим Христо Грозев, като се обединим в негова поддръжка. Странни са изявленията, които слагат под въпрос работата и сигурността на Христо Грозев, тъй като с изключение на опасност, това основава рискови прецеденти, в които на следващия ден всеки един български жител може да се озове в сходна обстановка.

 

Едно от тези изявления е на журналиста Петър Волгин, в което неговото държание е необичайно. Човек се пита дали е подходящо в създалата се обстановка и дали се вписва в този подтекст. Очевидно е, че Волгин се стреми да се впише доста ловко в мълвата и да се възползва от нея. По този метод работи разединението. Не инцидентно се споделя: " Разделяй и владей ". Горчева е безапелационна: " На запад от Перник никой не пита кой е Волгин. "

 

Ето цялостния текст на обявата на Даниела Горчева:

 

По всички международни медии името на България през днешния ден се загатва с почит поради работата на Христо Грозев.

Напомнят се следствията и премиите на Христо Грозев.
И постоянно се прецизира, че е българин.

Както с почит и учудване се загатваше, че Христо Явашев е българин.
Като пристигнах в Холандия през 1990 и хората разбираха, че съм българка, асоциациите бяха:

Георги Марков
Христо Явашев
Цветан Тодоров
Силви Вартан
Мистерията на българските гласове!

Разбира се, и някои български футболисти.

А Волгин дано си пита кой бил Христо Грозев.

Да го успокоя, че никой на запад от Перник, не пита кой е Волгин.

 

Даниела Горчева е магистър по българска лингвистика и история на СУ " Климент Охридски ". От 1990г. живее в Нидерландия. От 2003г. е издател и основен редактор на " Диалог " - списание за политика, просвета и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в целия свят. Събеседници и създатели в изданието са персони от България и Европа. Всички издадени броеве на списание " Диалог " се съхраняват в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " в София и в Конгресната библиотека на Съединени американски щати във Вашингтон. Даниела Горчева е редактор в издателство " Дилмана ". 

 

.
Фасада в нидерландския град Лайден, на която е изобразено стихотворението " *** Дъждът, езерото и вятърът ". Снимка: от Фейсбука на Даниела Горчева

 

По нейна самодейност на 24.05.2011г. в родния град на Рембранд - Лайден, против постройката на Кметството е открита стена с изписано на нея стихотворение на надарената българска поетеса Данила Стоянова (1961-1984) на български и в превод на британски. Тя е сценарист на документалния филм " Гьоч - да прекрачиш границата ", с реж. Ирина Недева и Андрей Гетов, в който прокудените от комунистическия режим български турци описват за болката си от така наречен възродителен развой и за любовта си към България. През 2012г. е победител за България на влиятелната премия на Европейската комисия за публицистика " Заедно против дискриминирането ". През май 2016г. на Световната медийна среща в Прага издаваното от нея списание " Диалог " получава премията на НДФ " 13 века България " за разпространение на българската просвета в чужбина.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР