Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършила

...
Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършила
Коментари Харесай

Каназирева: Пловдив се управлява еднолично и самонадеяно

Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 година Завършила е право в ПУ “Паисий Хилендарски ” и специализация „ Британско право и право на Европейския съюз “ в „ Кеймбридж “. Член е на Адвокатска гилдия - Пловдив. Има докторска степен по Конституционно право. Специализирала е “Корпоративно ръководство и скъпи бумаги ” и „ Патентно право “. Лидер и създател на „ Съюз за Пловдив “, трети мандат общински консултант.

- Г-жо Каназирева, какво очаквате от 2019-а - последната година от мандата на локалната власт?

- Тази година е доста значима и аз се надявам, че ще бъде добра за Пловдив. Най-голямото ми благопожелание е да осъществим със наличие и смисъл мотото на града ЗАЕДНО. Въпреки че с него спечелихме семейството за Европейска столица на културата, до момента бяхме дружно единствено във финансирането на фондацията, плащайки налози и такси. Друго ЗАЕДНО няма - имаме модел на еднолично ръководство, в който решенията се взимат в кабинетите на общината,

без да има разговор и разискване както с жителите на Пловдив, по този начин и с нас, представителите на локалното самоуправление. Апелът ми към ръководещите, изключително към кмета Иван Тотев, е да слезе на земята, при хората, да понамали самочувствието и да си свърши работата, за която са го избрали.

- Кое е главното, което съгласно вас би трябвало да се направи?

- Първо, би трябвало ясно да се дефинират целите в града ни. За страдание в проектобюджета за 2019 година липсва визия за ръководството. Планирани са средства за разнообразни действия, в това число и за финансовата стратегия, само че занапред се вижда, че доста от набелязаните обекти още веднъж няма да се изпълнят. За тях няколко години подред се залагат пари и заради несъблюдение се трансферират в идващия бюджет. Най-показателният образец е подлезът „ Модър - Царевец “, за който са планувани единствено 1,2 млн. лв.. Все още не е определен реализатор, което значи, че и през 2019 година това извънредно значимо пътно оборудване няма да мръдне напред. Тежкият трафик и отеснялата пътна инфраструктура са проблем №1, само че от проектобюджета не се виждат градивни решения в тази посока. През предходната година в Пловдив още веднъж не е прибавен нито един метър нови пътища.

- А вие като общински съветници какво оферирате?

- За мен приоритет е разширението на пътната инфраструктура. С тази цел ние внесохме в общината предложение за планиране и създаване на 16 обекта на стойност малко над 20 млн. лв.. Това въобще не са доста пари - за съпоставяне, единствено през предходната година на фондация „ Пловдив 2019 “ бяха дадени близо 15 млн. лв., а резултатът е противоречив съгласно доста от пловдивчани. Предложените от нас обекти ще подобрят доста инфраструктурата на Пловдив. Например доста значимо е да стартира планиране на реконструкцията на Бетонния мост, тъй като през 2021 година можем да осъмнем със съборен мост, без да е подготвен планът на НКЖИ за пробив под Централна гара.

Трафикът в южната част на Пловдив ще се улесни, в случай че се изградят продължението на бул. „ Македония “ и подлезът „ Модър - Царевец “. Няма да се уморя да дублирам, че би трябвало да се реконструира бул. „ Марица-север “ и да се направи пробив до Водната палата. Проблемът с организацията на придвижването е решим, в случай че по него се работи. Това значи вярно да се контролират светофарите и да се влага в разширението на пътната инфраструктура.

- Общината има ли задоволително пари за тези огромни вложения?

- Липсата на средства не е опрощение. Всяка година Община Пловдив регистрира временен излишък в бюджета, т.е. останали неизхарчени пари. Тези средства са най-вече от неосъществени строителни обекти. От 2018 година този излишък е рекорден - близо 50 млн. лв.. Средства има задоволително. А и разноските в размер на 3 млн. лв., направени за кулата, на която беше открита Европейска столица на културата, потвърждават, че общината не е по никакъв начин бедна. По-опасното за Пловдив е неналичието на експертиза. На процедура общината си изяжда бюджета, т.е. от пловдивските данъкоплатци се събират пари, които отиват най-много за заплати, осигуровки, прехрана на администрацията и бюджетните звена. А плануваните средства за вложения се разпиляват в гръмко рекламирани планове, които по-късно не се извършват.

- Защо съгласно вас откриването на Европейска столица на културата провокира толкоз доста разногласия?

- Шоуто мина, за него платихме доста средства и в този момент е по-важно да погледнем напред, към живота след кулата.

Първо, разногласията породиха, тъй като всички решения се взимаха без спор както за определянето на идейната идея за откриващото събитие, по този начин и за мястото, на което да се организира. Ако имаше социална полемика и гласност, всеки пловдивчанин щеше да е съпричастен. Липсата на подобен разговор раздели хората и отчужди доста от тях от празника. Второ, мнозина бяха подразнени от несъответствието сред разноските за откриващото събитие и несполучливите вложения в културна и градска инфраструктура. Когато не си приключил нито един план от апликационната форма и когато нямаш даже площад - най-посещаваното място във всеки град, тогава 3 млн. лв. за един час шоу са ужасно доста пари.

- Можеше ли да бъде по-различно?

- Разбира се. Пловдивчани се гордеем с хилядолетната си история. Благодарение на историческите си дадености спечелихме влиятелната купа. Оттам нататък трябваше да извлечем оптимални изгоди за града си. Не е правилно, че Европейска столица на културата значи единствено повече изложения и спектакли. Тази купа значи развиване и вложения в градска и културна среда, вследствие на което градът трайно да бъде подложен на европейската сцена. Много хора посрещнаха откриването с наслада, само че и с горест,

че пропуснахме пет години. Пропуснахме този късмет, макар че имахме и времето, и средствата за вложения. Надявам се най-малко част от плановете да бъдат приключени до края на 2019 година

- Често критикувате ръководството на Пловдив. Кое не ви харесва най-вече?

- Очевидната липса на почитание към пловдивчани. Свидетели сме на голяма самоувереност, която не дава отговор на резултатите от работата. Може би има хора, които харесват такова държание, само че на мен не ми подхожда този жанр и метод на ръководство, тъй като локалната власт би трябвало да бъде най-близко до хората. Това е европейска полезност, концепцията и концепцията на локалната власт. Не одобрявам пренебрежително и самоуверено държание. Управляващите би трябвало да се научат да водят разговор освен с сътрудниците си, само че и с всеки един пловдивчанин. Важно е да се научат да почитат особеното мнение и да бъдат доста по-самокритични. Иска ми се да видя градът ни да се ръководи доста по-компетентно

и с мисъл за бъдещето. Не може бюджетът да се образува от налози, такси и продажби на имущество. За тази година Общината възнамерява да продаде 280 000 кв. метра парцели. Това се случва всяка година и на следващия ден няма да има къде да построим една детска градина, ясла, учебно заведение, парк. Тази политика на всеобща ликвидация на общинска благосъстоятелност, която следя при всеки кмет, не ми харесва. Всеки гледа да събере повече пари и да ги похарчи, без да мисли за вероятностите. Не ми подхожда, че преасфалтирането на улица или права се показва от локалната власт като комплициран инфраструктурен план, а подмяната на канализация - надали не като градеж на Суецкия канал, за което ние би трябвало да ръкопляскаме. Искам да видя рационално ръководство, с визия за развиването на града, а не с подмолната мисъл какво може да се изконсумира през мандата.

- Ако се върнем при започване на мандата и обещанията на локалната власт, каква част от тях са изпълнени?

- Минимална. Колкото и да ми се желае да бъда положителна, истината е, че имаме няколко преасфалтирани булеварда, само че нито един от огромните планове не е изпълнен.

Управляващите в Пловдив дадоха обещание план за воден цикъл за над 100 млн. лв., само че го няма. Електронната система в градския превоз за 20 млн. лв. не работи. Подлезът „ Модър - Царевец “ не е стартират. Няма нов мост над Марица, няма пробив до Водната палата, пл. „ Централен “ не е подготвен. За кино „ Космос “, Небет тепе и Източната врата няма даже планове. Дондуковата градина е на нула, зоопаркът е замразен, подземни паркинги има единствено на хартия, а казусът с паркирането става все по-драматичен. Желая на ръководещите, вместо да се хвалят, да се захванат за работа. Защото в противоположен случай ще приключим мандата с нито един осъществен план и с изхарчени милиони левове.

- Ще се кандидатирате ли за кмет на Пловдив?

- Все още не сме взели решение по този въпрос. Предстоят избори за Европейския парламент и по-късно, до края на юни, ще обявим своето решение и кандидатури. „ Съюз за Пловдив “ сигурно ще взе участие в идния избор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР