Данаил Кирилов, сн. БГНЕС Предложение за поправка в Конституцията, според

...
Данаил Кирилов, сн. БГНЕС Предложение за поправка в Конституцията, според
Коментари Харесай

ГЕРБ ще иска да няма давност за приватизационни престъпления


Данаил Кирилов, сн. БГНЕС

Предложение за корекция в Конституцията, съгласно която да няма отминалост за закононарушенията, осъществени при приватизационните покупко-продажби, ще внесе парламентарната група на ГЕРБ, заяви депутатът от ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов на конференция в понеделник.

Изявлението пристигна ден, откакто Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на Движение за права и свободи, разгласи, че неговата група стартира да събира подписка за същата смяна в Конституцията.

Още предходната седмица Кирилов разгласи, че ръководещите имат желание да подхващат дейности за увеличение на отминалостта на закононарушенията, осъществени при продажбата на държавни предприятия, като се обсъждаха разновидността в друг диапазон и ГЕРБ обмисляше дали измененията да са в Наказателния кодекс или в Конституцията.

" Интензивно обсъдихме всички правни благоприятни условия, повече от 5 разновидността, в това число и за промени в Наказателен кодекс и Конституцията “, изясни в този момент Данаил Кирилов.

" Подробно анализирахме всички правно относими обстоятелства и условия по отношение на опцията за смяна в Конституцията “, добави той. Според него конституционна корекция е най-хубавото правно решение.

Кирилов счита, че тези дейности се постановат, тъй като закононарушенията, свързани с приватизацията, имали особено значение за българското демократично развиване. Той чака също по този начин с предлаганите промени в Конституцията да се даде изясненост за разпределението на голямото държавно и общинско имущество.

Как тъкмо обаче ще се разбере разпределението на приватизираните активи не стана ясно.

Това не е първият път, в който тематиката с осъществените закононарушения по време на приватизацията се повдига от ГЕРБ. Преди година министър председателят Бойко Борисов разгласи, че след президентските избори ще подреди на ДАНС и Министерство на вътрешните работи да извършат проверка на всички приватизационни покупко-продажби. Думите му тогава бяха предизвикани от непрекъснатото свързване на името му с продажбата на " Булгартабак ". След загубването на президентските избори от ГЕРБ, последвалата оставка на държавното управление на Борисов и още веднъж спечелването на предварителните парламентарни избори от ГЕРБ нище не последва с тази посока.

Сега тематиката още веднъж идва на дневен ред.

" При това преразпределение бяха осъществени голям брой закононарушения, което води до съответните реакции “, съобщи Данаил Кирилов в понеделник и посочи, че въпросът с приватизацията е директно обвързван и с корупцията.

" Изследвахме допустимо най-прецизното решение на Конституционен съд от 2016 година по отношение на преходна законодателна самодейност, ориентирана към изменение на Наказателен кодекс “, уточни депутатът. " С метода, по който предлагаме изменението в Конституцията, въпреки да се изисква най-големият парламентарен кворум, ще реализираме най-стабилния резултат “, съобщи Кирилов.

" Опитали сме да се съобразим с всички интернационалните актове, по които България е страна във връзка с наказателната принуда “, сподели още той.

" В Конституцията и в този момент отвън всякаква отминалост са закононарушенията против мира и човечеството “, изясни депутатът от ГЕРБ.

Той добави, че ще се търси необятна парламентарна поддръжка от всички групи и поправките ще се внесат след политическите съвещания. " Стартираме с допустимо най-пълната поддръжка. И в този момент ще се опитаме да внесем предлагането с оптимално вероятния подкрепящ ни брой народни представители “, добави Данаил Кирилов. Той се надява при поддръжка от страна на опозицията и обезпечаване на 180 гласа " за " предлагането да се одобри по бързата процедура. " Ако опозицията не ни поддържа, тогава Конституцията изисква 2/3 от общия брой на народните представители, като гласуването се организира 2 месеца след предходното “, сподели още той Данаил Кирилов.

Преди ден, пред Радио К2, във връзка оповестените от ГЕРБ планове за смяна на отминалостта за приватизационните закононарушения с ремонти в Наказателния кодекс Йордан Цонев сподели, че от Движение за права и свободи са създали разбор и открили, че единствено в конституцията се споделя по кои въпроси няма отминалост и още от понеделник ще предизвикват подписка за сходна промяна.

Сега обаче и ръководещите са стигнали до същото мнение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР